Tour excellence III

door | jul 24, 2023 | Nieuws, Wielercolumn Ab | 0 Reacties

De rustdag op maandag 17/7 had Vingegaard blijkbaar goed gedaan. De Deen vermorzelt Pogacar in een individuele tijdrit. Hij vliegt de berg – Côte de Domancy – op en daalde als een baksteen. Hij liet Pogacar en UAE verbijsterd achter. Het secondenspel is een minutenspel geworden. Hij pakte ruim anderhalve minuut op de Sloveen die ook niet zijn beste dag beleefde gezien zijn lichaamshouding op de fiets. Vingegaard viel de tijdrit aan. Pogacar reed hem veel minder aggresief. Daarbij rijdt de Deen bij de meest professionele wielerploeg ter wereld. Elk detail bij Jumbo-Visma telt en heeft zijn eigen specialist. UAE heeft het geld, maar het meeste geld gaat naar salarissen, niet naar de essentiële taken op gele trui-niveau. Voeding, materiaal, strategie en tactiek, niets wordt aan het toeval overgelaten bij Jumbo-Visma. Alles moet wijken voor de gele trui. De voorbereiding op de tijdrit was minutieus. In het voorjaar was Jumbo-Visma al op het tijdritparcours om de tijdrit te verkennen. UAE is meer afhankelijk van het talent Pogacar. Waarom ging UAE voor een fietswissel? Toch zie ik liever de extraverte Pogacar (aanvallend) koersen dan Vingegaard die net uit het Jumbo-Visma lab komt en uitstraling heeft van een draaideur.

En als de Tour nog niet beslist was in de ITT, gebeurde dat wel in de Koninginnenrit – 5400 hoogtemeters – naar het dak van de Tour, Col de la Loze. Op die laatste lange steile klim stond Pogacar geparkeerd. Vingegaard reed hem de vernieling in. Totaal gesloopt en gedesillusioneerd kwam hij bijna 6 minuten na de Deen over de finish. Op zich niet zo gek gezien zijn gebrekkige voorbereiding. De Tour is beslist. Oh ja, Oostenrijker Gall won de Koninginnenrit door 6 km voor de top weg te springen uit een kopgroep met onder andere Simon Yates.

De twee tussen etappes waren van ongekende schoonheid. Vluchters zorgden een spectaculair koersverloop. Vanaf kilometer 0 was het koers. In allebei de etappes had het peloton het nakijken. De Deen Asgreen en hardrijder van beroep kleurde de twee sensationele etappes. De ene won hij glorieus, de ander verloor hij op een banddikte van Mohoric, die later een prachtig emotioneel interview gaf.

In de voorlaatste zware etappe over de Vogezen – 6 cols – was redacteur ab+ op de eerste rij met zijn vader van 90 en broer Erik getuige van de etappezege van Pogacar. Hij was de lafe Vingegaard – geen initiatief – naar Le Markestein te snel af in de sprint van de kleine kopgroep.
De Parijse kermiskoers op de Champs-Elysees werd verrassend gewonnen door de Belg en tourdebutant Jordi Meeus. Vingegaard – die renner uit het Jumbo-Visma lab – werd gehuldigd als Tour winnaar. Wat heb ik genoten van de mooiste sport van de wereld.

Nu proberen niet in een gat te vallen na een fantastische Tour. Gelukkig maar twee weekjes overbruggen. Oeps..Tour de France Femmes is inmiddels begonnen (23-30/7). Kan van Vleuten op haar 40e Vollering de baas? Daarnaast begint het Super WK met op 6/8 de wegrace in Glasgow. Mathieu heeft warm gedraaid in de Tour. Ook de volgende ronde is niet ver weg. Op 26/8 start de Vuelta – met Vingegaard! Vamos!

Meer columns van Ab

#samenwinnen

#samenwinnen

Sepp Kuss, de superknecht van Jumbo-Visma heeft de Vuelta van 2023 gewonnen. Jumbo-Visma hinkte op twee gedachten in de laatste week maar besloot na veel media-gezeik de rode trui om de schouders van Amerikaan Kuss te houden. Met de winst van de Vuelta voltooit Jumbo...

Vuelta. Wie van de drie?

Vuelta. Wie van de drie?

In de Koninginnenrit naar de Tourmalet was de Vuelta met nog 89 kilometer te gaan naar de klote voor topfavoriet Evenepoel. Hij stond op de eerste col van de dag, d'Aubisque, al geparkeerd terwijl Jumbo fluitend naar boven reed. Dat de Belg hier al zou kraken had...

Chaotisch Spaans wielerweekend

Chaotisch Spaans wielerweekend

Het eerste weekend van de Vuelta was een chaotisch weekend. De organisatie is bijna traditiegetrouw een zooitje wat resulteerde in een bizarre ploegentijdrit de eerste etappe. Ook het weer hielp niet mee. Tijdens de Gran Salida in Barcelona regende het pijpenstelen en...

Wielerfiesta

Wielerfiesta

Met de imposante startlijst in de Vuelta 2023 en het uitdagende parcours belooft de Vuelta een wielerfeestje te worden. Vamos!

CAPITAL MVDP

CAPITAL MVDP

Het was een atypisch WK parcours in Schotland. Een aanloop van rond de 120 km - één klimmetje, de Crow Road - en vervolgens 10 rondjes à 14,3 kilometer in het centrum van Glasgow. Een veredelde kermiskoers als WK, het is weer eens wat anders. De kermiskoers was 271...

%d bloggers liken dit: