Tour exellence

door | jul 9, 2023 | Wielercolumn Ab | 0 Reacties

De Tour stelt nooit teleur. Ook die van 2023. Nobody Victor Lavay werd de verrassing van de Grand Depart in Spaans Baskenland. Knalde hij in de eerste etappe doodleuk met Pogacar en Vingegaard de côte de Pike op, in de tweede etappe pakte hij de zege met een splijtende demarrage in de laatste kilometer. Jumbo-Visma en van Aert hadden tot hun grote frustratie het nakijken.

MVDP maakte zijn slow start meer dan goed met drie magistrale sprint lead outs voor Philipsen. De beste – en duurste – lead out van de wereld cijfert zichzelf weg ten faveure van de groene trui.

Topfavorieten Vingegaard en Pogacar gaven elkaar in de eerste week (gelukkig) geen duimbreed toe. Was het eerst Vingegaard die zijn kandidatuur voor de einzege stelde op de col de Marie Blanque, een dag later was Pogacar aan de beurt. De Sloveen sloeg terug in de tweede bergetappe over de Tourmalet. Daar bleek het Jumbo-Visma masterplan onder leiding van van Aert net zo sterk is als de kopman. Vingegaard moest lossen op de steile flanken van de Cauterets – Cambasque toen de herboren Pogi 2 kilometer onder de top demarreerde en zijn achterstand nagenoeg goed maakte in het GC.

Als slotstuk van de eerste spectaculaire week werd de magische Puy de Dôme voor het eerst in 35 jaar weer beklommen. Normaal gesproken is het beschermd natuurgebied potdicht, maar voor de Tour wordt een uitzondering gemaakt. De laatste 4,5 kilometer naar het heiligdom werd in stilte afgewerkt. Er mag geen publiek langs de kant staan op het geitenpad naar boven. Daardoor werd de klim een stuk minder heroïsch. Het toeristische treintje draagt ook niet bij aan mythische status van de berg. Toch vochten Vingegaard en Pogacar op de uitgedoofde steile vulkaan – net als Poulidor vs. Anquetil in 1964 – een boeiend gevecht uit. Pogi was de morele winnaar want pakt na een demarrage acht seconden op Vingegaard. Ruim 8 minuten daarvoor won Canadees Woods de etappe door in de laatste kilometer de Amerikaan Jorgenson bij te halen.
Ik moet net als de renners even bijkomen op de rustdag van een fantastische eerste week van de Tour.

De tweede week van de Tour wordt vervolgd met een heuvelrace met 3000 hoogtemeters waar misschien Mathieu van der Poel zijn kans mag grijpen. Hoewel? De kans is echter klein want de dag erop moet hij als als beste – en duurste – lead out van de wereld de sprint voor Philipsen weer aantrekken in een sprintetappe. De vraag is of Jacobsen na zijn val genoeg hersteld is om mee te sprinten. Donderdag is een heuvelachtige etappe. Vanaf vrijdag is het drie dagen klimmen. Vrijdag is de streep op de Grand Colombier getrokken. Zaterdag staat de Joux Plane – 11,6 km a 8,5% – met een technische afdaling met de aankomst in Morzine op het programma. Zondag is het eindstation het wintersportoord Saint-Gervais Mont-Blanc. Daarvoor krijgen de renners nog 4 (!) beklimmingen voor hun kiezen.

Blijft de Tour spannend tot de laatste week? Het huisje in de Vogezen is al geboekt. Geniet!

Ab+

Meer columns van Ab

#samenwinnen

#samenwinnen

Sepp Kuss, de superknecht van Jumbo-Visma heeft de Vuelta van 2023 gewonnen. Jumbo-Visma hinkte op twee gedachten in de laatste week maar besloot na veel media-gezeik de rode trui om de schouders van Amerikaan Kuss te houden. Met de winst van de Vuelta voltooit Jumbo...

Vuelta. Wie van de drie?

Vuelta. Wie van de drie?

In de Koninginnenrit naar de Tourmalet was de Vuelta met nog 89 kilometer te gaan naar de klote voor topfavoriet Evenepoel. Hij stond op de eerste col van de dag, d'Aubisque, al geparkeerd terwijl Jumbo fluitend naar boven reed. Dat de Belg hier al zou kraken had...

Chaotisch Spaans wielerweekend

Chaotisch Spaans wielerweekend

Het eerste weekend van de Vuelta was een chaotisch weekend. De organisatie is bijna traditiegetrouw een zooitje wat resulteerde in een bizarre ploegentijdrit de eerste etappe. Ook het weer hielp niet mee. Tijdens de Gran Salida in Barcelona regende het pijpenstelen en...

Wielerfiesta

Wielerfiesta

Met de imposante startlijst in de Vuelta 2023 en het uitdagende parcours belooft de Vuelta een wielerfeestje te worden. Vamos!

CAPITAL MVDP

CAPITAL MVDP

Het was een atypisch WK parcours in Schotland. Een aanloop van rond de 120 km - één klimmetje, de Crow Road - en vervolgens 10 rondjes à 14,3 kilometer in het centrum van Glasgow. Een veredelde kermiskoers als WK, het is weer eens wat anders. De kermiskoers was 271...

%d bloggers liken dit: