Veni, vidi, vici.

door | mrt 7, 2021 | Wielercolumn Ab | 0 Reacties

Na een snelle coffee-to- go in de stad en een ‘beautysleep’ trok ik mij terug in mijn mancave. De mooiste wielerklassieker stond immers op het programma.

De Strade Bianche kent veruit het mooiste parcours en omgeving van alle wielerkoersen. De stoffige wegen, de karakteristieke cipressen, het iconische Siena en de Toscaanse heuvels vormen de parels in deze prachtige koers.

Met 63 kilometer aan witte paden – sterrati – verdeeld over 11 gravelstroken en ruim 4000 hoogtemeters is het één van de zwaarste koersen van het jaar. Daarnaast was ook het ook het weerzien tussen de twee eeuwige rivalen, Mathieu van der Poel en Wout van Aert.

De wedstrijd wordt opengegooid op strook 8. Op 50 kilometer van de streep rijdt op deze gravelstrook ‘Cancellara’ een select groepje weg. Pidcock, Pogacar, MVDP, Alaphilippe, Bernal en van Aert vormen een kopgroep. Een zeldzame mix van de beste wielrenners van de wereld rijden voorin de koers. De jonge generatie blijkt definitief de macht te hebben gegrepen. De oude garde – van Avermaet, Valverde, Mollema – moet passen. Het is een kopgroep waar iedere wielerliefhebber – en iedere koersdirecteur – van droomt. Op de negende strook rammelt Alaphilippe flink aan de boom. Van Aert en Pidcock moeten passen, maar sluiten later weer moeizaam aan. Echter als de dominante MVDP op de laatste steile strook demarreert met een machtige punch moet iedereen passen. Alleen Alaphilippe en Bernal komen op hun tandvlees terug bij Mathieu met nog 11 kilometer te gaan. Wat een koers! 

Gezamenlijk rijden de drie richting Siena terwijl de achtervolgers niet dichterbij komen. In de straten naar het Piazza del Campo in Siena maakt Mathieu – met twee vingers in de neus – het karwei af. Met een magistrale krachtexplosie rijdt hij puncher Alaphilippe en Bernal naar huis en wint op indrukwekkende wijze het aanstaande monument Strade Bianche. Ik ben zelfs lichtelijk geëmotioneerd na weer een imponerende winst van MVDP. Als vriend Witte mij belt voor een nabeschouwing – waar hebben we in godsnaam naar zitten kijken? – springen spontaan de tranen in mijn ogen. Zoveel power, plezier – vrij van taktiek – en klasse zie je zelden in de mondiale sport.

Vooraf had Mathieu gezegd dat echte klimmers in het voordeel zijn. Maar hij deklasseert de beste wielrenners van de wereld. Hij blijft de wielerwereld verbazen. Hoog tijd dat denker Dumoulin bij Mathieu tekent…lekker fietsen.

Volgende echte afspraak voor MVDP is Milaan Sanremo 20/3.  Tussendoor rijdt hij Tirreno Adriatico. Plezier en stay safe.

Ab+

Meer columns van Ab

Via Joop, via Roma

Via Joop, via Roma

Ik zag dat de omgekeerde Nederlandse vlaggen waren vervangen door BoerBurgerBeweging-vlaggen. Achterin het groepje wielrenners had ik alle tijd om de omgeving in me op te nemen. Wel bleef ik op mijn hoede voor de boeren-dictatuur zeker na hun glorieuze winst van de...

Strade

Strade

Het was een heerlijk weekendje als je van sport houd. Mijn vrouw en zoon zochten hun heil in het theater. Als een straaljager vloog tiener Jordan Stolz zaterdag en zondag over het ijs van een vol Thialf. Op het open Nederlands kampioenschap blies het jonge Amerikaanse...

Trappen Trut!

Trappen Trut!

Met het mes tussen de tanden vloog ik in Meijendel een paar dames op de racefiets voorbij die lekker aan het keuvelen waren. In mijn gedachten maakte ik de opmerking 'Trappen Trut'. Klinkt denigrerend maar als de Belgische veldrijdster Julie Brouwers deze quote mag...

Beach modus

Beach modus

Beachclub Aloha op Scheveningen was zondag het verzamelpunt van de Nederlandse beachrace elite. Tussen de golfsurfers haalde ik met mijn afgetrapte Cube MTB mijn startnummer op. 401, ik had niets anders verwacht dan het kopmanschap. Ik viel met mijn oude Cube wel een...

Antwerpen Kriscross

Antwerpen Kriscross

Oranje kan mij, ondanks het perfecte catenaccio voetbal op het WK in Qatar, niet bekoren. Wat mij betreft liever in achtste finale eruit met attractief aanvallend voetbal dan wereldkampioen worden met het flauwe reactieve masterplan van Louis. Om mijn frustratie een...

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Wij versturen eens per twee weken een nieuwsbrief met een overzicht van de komende tochten en allerhande nuttige informatie voor de toerfietser.

Je hebt je succesvol ingeschreven.