Veni, vidi, vici.

door | mrt 7, 2021 | Wielercolumn Ab | 0 Reacties

Na een snelle coffee-to- go in de stad en een ‘beautysleep’ trok ik mij terug in mijn mancave. De mooiste wielerklassieker stond immers op het programma.

De Strade Bianche kent veruit het mooiste parcours en omgeving van alle wielerkoersen. De stoffige wegen, de karakteristieke cipressen, het iconische Siena en de Toscaanse heuvels vormen de parels in deze prachtige koers.

Met 63 kilometer aan witte paden – sterrati – verdeeld over 11 gravelstroken en ruim 4000 hoogtemeters is het één van de zwaarste koersen van het jaar. Daarnaast was ook het ook het weerzien tussen de twee eeuwige rivalen, Mathieu van der Poel en Wout van Aert.

De wedstrijd wordt opengegooid op strook 8. Op 50 kilometer van de streep rijdt op deze gravelstrook ‘Cancellara’ een select groepje weg. Pidcock, Pogacar, MVDP, Alaphilippe, Bernal en van Aert vormen een kopgroep. Een zeldzame mix van de beste wielrenners van de wereld rijden voorin de koers. De jonge generatie blijkt definitief de macht te hebben gegrepen. De oude garde – van Avermaet, Valverde, Mollema – moet passen. Het is een kopgroep waar iedere wielerliefhebber – en iedere koersdirecteur – van droomt. Op de negende strook rammelt Alaphilippe flink aan de boom. Van Aert en Pidcock moeten passen, maar sluiten later weer moeizaam aan. Echter als de dominante MVDP op de laatste steile strook demarreert met een machtige punch moet iedereen passen. Alleen Alaphilippe en Bernal komen op hun tandvlees terug bij Mathieu met nog 11 kilometer te gaan. Wat een koers! 

Gezamenlijk rijden de drie richting Siena terwijl de achtervolgers niet dichterbij komen. In de straten naar het Piazza del Campo in Siena maakt Mathieu – met twee vingers in de neus – het karwei af. Met een magistrale krachtexplosie rijdt hij puncher Alaphilippe en Bernal naar huis en wint op indrukwekkende wijze het aanstaande monument Strade Bianche. Ik ben zelfs lichtelijk geëmotioneerd na weer een imponerende winst van MVDP. Als vriend Witte mij belt voor een nabeschouwing – waar hebben we in godsnaam naar zitten kijken? – springen spontaan de tranen in mijn ogen. Zoveel power, plezier – vrij van taktiek – en klasse zie je zelden in de mondiale sport.

Vooraf had Mathieu gezegd dat echte klimmers in het voordeel zijn. Maar hij deklasseert de beste wielrenners van de wereld. Hij blijft de wielerwereld verbazen. Hoog tijd dat denker Dumoulin bij Mathieu tekent…lekker fietsen.

Volgende echte afspraak voor MVDP is Milaan Sanremo 20/3.  Tussendoor rijdt hij Tirreno Adriatico. Plezier en stay safe.

Ab+

Meer columns van Ab

#samenwinnen

#samenwinnen

Sepp Kuss, de superknecht van Jumbo-Visma heeft de Vuelta van 2023 gewonnen. Jumbo-Visma hinkte op twee gedachten in de laatste week maar besloot na veel media-gezeik de rode trui om de schouders van Amerikaan Kuss te houden. Met de winst van de Vuelta voltooit Jumbo...

Vuelta. Wie van de drie?

Vuelta. Wie van de drie?

In de Koninginnenrit naar de Tourmalet was de Vuelta met nog 89 kilometer te gaan naar de klote voor topfavoriet Evenepoel. Hij stond op de eerste col van de dag, d'Aubisque, al geparkeerd terwijl Jumbo fluitend naar boven reed. Dat de Belg hier al zou kraken had...

Chaotisch Spaans wielerweekend

Chaotisch Spaans wielerweekend

Het eerste weekend van de Vuelta was een chaotisch weekend. De organisatie is bijna traditiegetrouw een zooitje wat resulteerde in een bizarre ploegentijdrit de eerste etappe. Ook het weer hielp niet mee. Tijdens de Gran Salida in Barcelona regende het pijpenstelen en...

Wielerfiesta

Wielerfiesta

Met de imposante startlijst in de Vuelta 2023 en het uitdagende parcours belooft de Vuelta een wielerfeestje te worden. Vamos!

CAPITAL MVDP

CAPITAL MVDP

Het was een atypisch WK parcours in Schotland. Een aanloop van rond de 120 km - één klimmetje, de Crow Road - en vervolgens 10 rondjes à 14,3 kilometer in het centrum van Glasgow. Een veredelde kermiskoers als WK, het is weer eens wat anders. De kermiskoers was 271...

%d bloggers liken dit: