Voorspel Tour de France

door | jun 12, 2023 | Nieuws, Wielercolumn Ab | 0 Reacties

Daags na de Giro d’Italia werk ook ik toe naar de Tour de France. Col ‘Le Markstein’ staat immers op het programma op 22/7. Vandaag loopt het rondje van 60 kilometer van Leiden naar Zoetermeer, via Voorschoten naar Wassenaar en uiteindelijk naar Katwijk. De rondjes worden groter en mijn wattages gaan omhoog.
Tenminste als mijn rechterkant niet geparkeerd staat of een cappuccino en een aardbeienslofje geen roet in het eten gooit.

Het zonnetje schijnt volop vandaag. Ik voel de warmte op mijn huid. Gelukkig doet factor 50 zijn werk. Mijn witte melkflessen worden met ieder rondje gesoigneerder. Mijn Specialized Allez Elite heeft er ook zin in. Het fietsje draait bijzonder soepeltjes rond met zijn ‘nieuwe’ Bontrager carbon wielsetje. Of zijn het mijn goede benen?

De retired profs – o.a. Lauren ten Dam – namen het zaterdag in Emporia, Kansas op tegen de Amerikaanse oldskool gravelbijters in Unbound Gravel. Tussen de worteltaart en de sushi door – dochter Juul werd 21! – volgde ik de muddy, rocky en stoffige 200 miles (!) overlevingstocht waar de Amerikaanse gravelstrijder Keegan Swindon na 10u (!) als eerste over de finish kwam.
De andere wielerprofs zijn volop bezig met de aanstaande Tour de France. Er wordt gekoerst – Dauphiné – waar Vingegaard de concurrentie deklasseerd. Moet Evenepoel na zijn gedwongen opgave in de Giro d’Italia niet de Tour rijden? De druk om de Tour te winnen zal de komende jaren alleen maar toenemen. Daarom is dit jaar een ideaal moment om in te stappen. Maar narcist en ploegbaas Lefevre heeft blijkbaar toch andere plannen met zijn groeibriljant. En Jumbo-Visma? Zal Roglic na zijn zege in de Giro toch gaan starten in de Grande Boucle? Ik denk dat favoriet Jonas Vingegaard wel wat hulp kan gebruiken tegen Pogacar die herstelt van een polsblessure.

Onze wielerheld Mathieu van der Poel maakt na zijn prachtige Parijs-Roubaix zege ook zijn opwachting in de Tour. Ik kan niet wachten.

Ab+

Gokje wagen? Zweeler.nl

Meer columns van Ab

Giro di Pogi III

Giro di Pogi III

Halverwege de tweede week werd er gesprint in het Adriatische kustplaatsje Francavilla del Mare. Op het biljartlaken vlakke parcours was Jonathan Milan voor de tweede keer in deze Giro de snelste. Ook de 13e etappe naar Cento in regio Emilia-Romagna won de Italiaanse...

Giro di Pogi II

Giro di Pogi II

Donderdag 9 mei stond een Mini-Strade Bianche op het programma met drie ‘steratti’ stroken in de laatste 50 kilometer. Op de beklimming naar het prachtige Toscaanse stadje Volterra - in ver verleden ook opgefietst - ontstaat een kopgroep met o.a. Groves (!),...

Giro di Pogi

Giro di Pogi

Wat hebben we genoten van het wielervoorjaar. De lange magistrale solo's van MVDP en Pogacar, maar ook het gemis aan duels tussen favorieten en de vele nare valpartijen. Ook in de eerste grote ronde, de Giro d'Italia, geen topduel tussen de favorieten. Want geen Remco...

Feestje op La Redoute

Feestje op La Redoute

Op mijn 58e verjaardag, 21 april, trakteerde ik mezelf op een wielerfeestje. Ik ben niet zo van verjaardagen, zeker mijn eigen niet. Na de plichtplegingen thuis - klein taartje en alleraardigst boekje met Oosterse wijsheden - nam ik al vroeg de benen. Ik gooide mijn...

Jip en Mathieu

Jip en Mathieu

Voordat ik superheld MVDP op de betonnen wielerbaan in Roubaix als eerste zou zien finishen moest ik eerst zelf aan de bak. Jip van den Bos - cycling babe - herself had mij uitgenodigd om op Super Cycling Sunday mijn indrukwekkende wattages te laten zien op de...

Vlaams wielerfeestje

Vlaams wielerfeestje

Al maanden keek Vlaanderen en wij, wielerliefhebbers, uit naar het duel tussen Mathieu van der Poel en van Aert. Zou Wout, met een andere voorbereiding, het gat naar Mathieu kunnen dichten en zijn eerste monument winnen ? Maar tijdens Dwars door Vlaanderen sloeg het...