Voorspel Tour de France

door | jun 12, 2023 | Nieuws, Wielercolumn Ab | 0 Reacties

Daags na de Giro d’Italia werk ook ik toe naar de Tour de France. Col ‘Le Markstein’ staat immers op het programma op 22/7. Vandaag loopt het rondje van 60 kilometer van Leiden naar Zoetermeer, via Voorschoten naar Wassenaar en uiteindelijk naar Katwijk. De rondjes worden groter en mijn wattages gaan omhoog.
Tenminste als mijn rechterkant niet geparkeerd staat of een cappuccino en een aardbeienslofje geen roet in het eten gooit.

Het zonnetje schijnt volop vandaag. Ik voel de warmte op mijn huid. Gelukkig doet factor 50 zijn werk. Mijn witte melkflessen worden met ieder rondje gesoigneerder. Mijn Specialized Allez Elite heeft er ook zin in. Het fietsje draait bijzonder soepeltjes rond met zijn ‘nieuwe’ Bontrager carbon wielsetje. Of zijn het mijn goede benen?

De retired profs – o.a. Lauren ten Dam – namen het zaterdag in Emporia, Kansas op tegen de Amerikaanse oldskool gravelbijters in Unbound Gravel. Tussen de worteltaart en de sushi door – dochter Juul werd 21! – volgde ik de muddy, rocky en stoffige 200 miles (!) overlevingstocht waar de Amerikaanse gravelstrijder Keegan Swindon na 10u (!) als eerste over de finish kwam.
De andere wielerprofs zijn volop bezig met de aanstaande Tour de France. Er wordt gekoerst – Dauphiné – waar Vingegaard de concurrentie deklasseerd. Moet Evenepoel na zijn gedwongen opgave in de Giro d’Italia niet de Tour rijden? De druk om de Tour te winnen zal de komende jaren alleen maar toenemen. Daarom is dit jaar een ideaal moment om in te stappen. Maar narcist en ploegbaas Lefevre heeft blijkbaar toch andere plannen met zijn groeibriljant. En Jumbo-Visma? Zal Roglic na zijn zege in de Giro toch gaan starten in de Grande Boucle? Ik denk dat favoriet Jonas Vingegaard wel wat hulp kan gebruiken tegen Pogacar die herstelt van een polsblessure.

Onze wielerheld Mathieu van der Poel maakt na zijn prachtige Parijs-Roubaix zege ook zijn opwachting in de Tour. Ik kan niet wachten.

Ab+

Gokje wagen? Zweeler.nl

Meer columns van Ab

#samenwinnen

#samenwinnen

Sepp Kuss, de superknecht van Jumbo-Visma heeft de Vuelta van 2023 gewonnen. Jumbo-Visma hinkte op twee gedachten in de laatste week maar besloot na veel media-gezeik de rode trui om de schouders van Amerikaan Kuss te houden. Met de winst van de Vuelta voltooit Jumbo...

Vuelta. Wie van de drie?

Vuelta. Wie van de drie?

In de Koninginnenrit naar de Tourmalet was de Vuelta met nog 89 kilometer te gaan naar de klote voor topfavoriet Evenepoel. Hij stond op de eerste col van de dag, d'Aubisque, al geparkeerd terwijl Jumbo fluitend naar boven reed. Dat de Belg hier al zou kraken had...

Chaotisch Spaans wielerweekend

Chaotisch Spaans wielerweekend

Het eerste weekend van de Vuelta was een chaotisch weekend. De organisatie is bijna traditiegetrouw een zooitje wat resulteerde in een bizarre ploegentijdrit de eerste etappe. Ook het weer hielp niet mee. Tijdens de Gran Salida in Barcelona regende het pijpenstelen en...

Wielerfiesta

Wielerfiesta

Met de imposante startlijst in de Vuelta 2023 en het uitdagende parcours belooft de Vuelta een wielerfeestje te worden. Vamos!

CAPITAL MVDP

CAPITAL MVDP

Het was een atypisch WK parcours in Schotland. Een aanloop van rond de 120 km - één klimmetje, de Crow Road - en vervolgens 10 rondjes à 14,3 kilometer in het centrum van Glasgow. Een veredelde kermiskoers als WK, het is weer eens wat anders. De kermiskoers was 271...

%d bloggers liken dit: