Vuelta. Wie van de drie?

door | sep 11, 2023 | Nieuws, Wielercolumn Ab | 0 Reacties

In de Koninginnenrit naar de Tourmalet was de Vuelta met nog 89 kilometer te gaan naar de klote voor topfavoriet Evenepoel. Hij stond op de eerste col van de dag, d’Aubisque, al geparkeerd terwijl Jumbo fluitend naar boven reed. Dat de Belg hier al zou kraken had niemand verwacht. Is hij toch meer een eendagskoers-renner dan een ronderenner? De Belg verloor uiteindelijk 27 minuten (!) terwijl Vingegaard de dagzege binnen harkte. Roglic en Kuss kwamen op een halve minuut binnen, met vlak daarachter Ayuso, de Spaanse hoop.

Maar de gedesillusioneerde Belg liet zich ondanks de onverklaarbare inzinking niet kennen. De volgende etappe met 4600(!) hoogtemeters vloog hij er vol in richting Puerto de Belagua. In de afdaling van de eerste klim Hourcère ontsnapte hij samen met Bardet. Jumbo-Visma bleef zitten. Op de laatste klim van de dag, begin beetje steil daarna drie kilometer naar de finish praktisch vlak, reed Evenepoel uiteindelijk de Fransman in de vernieling. Terechte winnaar als je 120 van de 150 kilometer op kop hebt gereden! Bij de favorieten – drie Jumbo’s en Ayuso – gebeurde er niks.

In week drie van een grote ronde worden – normaal gesproken – de prijzen verdeeld. Maar deze zijn al verdeeld. De rode trui is 99% voor een Jumbo-Visma renner. Maar wie? Hoogstwaarschijnlijk blijft meesterknecht Kuss in de rode trui. Of het moet wel heel raar lopen. Of gooit Roglic toch nog de knuppel in het hoenderhok? Hij heeft zich immers als enige van de Jumbo-drie maandenlang eenzaam op een berg voorbereid op de Vuelta. Het blijft topsport. De beste behoort toch te winnen? Maar ik ben bang dat Jumbo-Visma hun slogan #samenwinnen in de praktijk gaat brengen. Ik denk niet dat ze elkaar eraf mogen rijden van de Jumbo-Visma leiding. Wie wordt de Vuelta-zege binnen de ploeg het meest gegund? Heeft Kuss niet jarenlang zijn ballen voor Roglic en Vingegaard eraf gereden? Hoeveel euro’s extra kost trouwens de zege van Kuss het Jumbo-Visma concern ?

En mocht er eentje onverhoopt een slechte dag hebben in de derde week schuiven de anderen gewoon een plaatsje op naar boven. Een ongekende luxe die zich nog nooit in de wielergeschiedenis van grote rondes heeft voorgedaan. Kunnen de drie in de derde week nog bedreigd worden? Evenepoel staat – hopeloos – na zijn inzinking op ruim 20 minuten. Alleen Ayuso kan de hegemonie van Jumbo-Visma mannen nog doorbreken.

Er staan de renners in de derde week nog twee echte bergetappes te wachten. Woensdag staat de monsterlijke Angliru op het menu en ook donderdag is het klimmen geblazen. Dan moet 4600 hoogtemeters overwonnen worden met finish op Puerto de la Cruz de Limares. Dan zal ook de winnaar van de Vuelta 2023 bekend zijn. Of wordt het toch nog hommeles bij Jumbo-Visma? Wie van de drie?

Ab+

Meer columns van Ab

#samenwinnen

#samenwinnen

Sepp Kuss, de superknecht van Jumbo-Visma heeft de Vuelta van 2023 gewonnen. Jumbo-Visma hinkte op twee gedachten in de laatste week maar besloot na veel media-gezeik de rode trui om de schouders van Amerikaan Kuss te houden. Met de winst van de Vuelta voltooit Jumbo...

Chaotisch Spaans wielerweekend

Chaotisch Spaans wielerweekend

Het eerste weekend van de Vuelta was een chaotisch weekend. De organisatie is bijna traditiegetrouw een zooitje wat resulteerde in een bizarre ploegentijdrit de eerste etappe. Ook het weer hielp niet mee. Tijdens de Gran Salida in Barcelona regende het pijpenstelen en...

Wielerfiesta

Wielerfiesta

Met de imposante startlijst in de Vuelta 2023 en het uitdagende parcours belooft de Vuelta een wielerfeestje te worden. Vamos!

CAPITAL MVDP

CAPITAL MVDP

Het was een atypisch WK parcours in Schotland. Een aanloop van rond de 120 km - één klimmetje, de Crow Road - en vervolgens 10 rondjes à 14,3 kilometer in het centrum van Glasgow. Een veredelde kermiskoers als WK, het is weer eens wat anders. De kermiskoers was 271...

Tour excellence III

Tour excellence III

De rustdag op maandag 17/7 had Vingegaard blijkbaar goed gedaan. De Deen vermorzelt Pogacar in een individuele tijdrit. Hij vliegt de berg - Côte de Domancy - op en daalde als een baksteen. Hij liet Pogacar en UAE verbijsterd achter. Het secondenspel is een...

%d bloggers liken dit: