Wielrenners en appeltaart zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Na of halfweg het fietsrondje genieten van een cappuccino en een appeltaartje – tegenwoordig zonder slagroom – zorgt bij deze gesjeesde cyclist voor een geluksmoment. Mijn energie- en endorfine level schieten omhoog. Gelletjes zijn handig, maar smerig. Een appeltaartje is namelijk de perfecte mix van glucose en fructose. Appeltaartjes zitten niet voor niets in de schijf van vijf van de Jumbo-Visma personalised plates app.
De slechtste appeltaart van 2023, die uit de pijp in Amsterdam heb ik natuurlijk niet meer gegeten. Gelukkig zijn de . Bbdreigingen aan mijn adres – om de naam van de tent te onthullen – gestopt. Ook de nummer 2 van 2023 , het appeltaartje van Beachclub Culpepper aan het Zwarte Pad in Scheveningen komt niet meer voor op mijn menukaart anno 2025.
Moeder van alle appeltaarten – oke, appeltaartje – is die van de Albert Heijn. Het recept is net zo geheim als het zoekalgoritme van Google of het recept van Coca Cola. Het ronde kleine zoete appeltaartje is verslavend verrukkelijk met een heerlijke korst.
Anno 2025 zit ik regelmatig bij de Koele Costa, strandtent in Noordwijk. Daar serveren ze een goede appeltaart voor een ouderwetse prijsje. Altijd vers en met liefde gemaakt. Wel uitkijken voor loslopende honden die na een strandwandeling trek in een appelpunt hebben. Je moet dan wel zelf de appeltaart halen aan de balie.
Op mijn Rotte Meren rondje – tegen Rotterdam aan – zit ik vaak bij Restaurant Meerenbos aan de appeltaart. Geen slagroom meer in 2025, maar ook zonder slagroom een lekker punt met een dikke deeeg bodem en achterkant.
Wanneer Delft op mijn wielertondje verschijnt kan ik het niet laten om bij Kobus Kuch op de Beestenmarkt een stuk appeltaart te eten. De appeltaart wordt gemaakt met Hollandse appels, hazelnoten, rozijnen en een vleugje kaneel. De heerlijk knapperige dikke korst er omheen is ongeevenaard.
Het zoete appeltaartje van restaurant ‘Buiten in de Kuil’ op de Veluwe bij Lage Vuursche krijgt, net als 2023, een eervolle vermelding. Of is het toch de mooie omgeving die meespeelt in de waardering? Ook de appeltaartpunt in het Boscafé ‘Het Hijgend Hert’ in Vijlen, Zuid Limburg is nog steeds een feestje. De appeltaart met noten komt iedere dag vers binnen van bakkerij Eddie Muytjens uit Gemmenich.
Op mijn weekendje Limburg in april 2025 genoot ik van een stuk appeltaart-vlaai bij Hotel-Restaurant de Smidse in Epen. Groot van stuk, heerlijk van smaak. Het uitzicht over de glooiende heuvels en het geuldal is prachtig.
De winnaar van 2023, Brasserie Buitenhuis in Leiden-West, is van horen zeggen van appeltaart leverancier verandert. Sorry, maar nog niet in 2025 langs geweest om te testen. Ga ik zeker nog doen.
Voorlopige winnaar de appeltaart van de Koele Costa in Noordwijk.
Bon appetit!
Ab+