Beijing 2022

door | feb 11, 2022 | Wielercolumn Ab | 0 Reacties

Met angst en beven werd er door veel topsporters toegewerkt naar de Olympische Spelen in Beijing 2022. Niet zo zeer door het bedenkelijke Chinese regime maar voor de angst voor het oplopen van corona. Door de beperkende corona maatregelen – het Olympisch dorp was hermetisch afgesloten – werd het een bescheiden olympisch feestje. Ook al omdat maar mondjesmaat (Chinese) toeschouwers welkom waren. Dat er geen gratis condooms werden uitgedeeld – toch een olympische traditie – verhoogd de feestvreugde natuurlijk ook niet. 

De Nederlandse kijker werd tijdens de Winterspelen traditioneel 'getrakteerd' op voor ons wereldvreemde sporten zoals Biatlon, Curling en Skeleton. Curling – soort glij'em erin met een bezem – mag zich verheugen in een toenemende populariteit. Biatlon is langlaufen waarbij je zoveel mogelijk tegenstanders afknalt met een geweer. Skeleton is op je buik sleetje rijden bij een huiveringwekkende snelheid van 130 kilometer per uur. Thrillseeker Kimberley Bos houdt er wel van. Naast de snowboard Halfpipe is de leukste winterspelen discipline het snowboardcrossen. Met vier of vijf man/vrouw in de baan en elkaar gedurende een afdaling met 60 kilometer per uur van het circuit afrijden. De variant van het BMX-en op ijs is onvoorspelbaar en bijzonder spectaculair. Ook het Nederlands kampioenschap schaatsen staat traditiegetrouw op het programma. 

In de eerste week maakten Wüst en Nuis hun favorieten status waar. Wüst werd met haar vijfde goud – op de 1500 meter – in evenveel Olympische optredens zelfs de grootste Olympische sporter ooit. Er wordt gemakshalve even voorbij gegaan dat de internationale concurrentie in geen enkele sport zo klein als bij het schaatsen. Wel kan zij, als geen enkele andere topsporter, pieken op het juiste moment. Ook Nuis was bestand tegen de grote druk op zijn schouders. Het advies van Wüst – handjes op de rug en doorrijden tot de finish – leek niet aan dovemansoren besteed. Lijkt mij zonneklaar maar blijkbaar moet je deze no-brainer een ervaren schaatser als Nuis nog uitleggen. Maar de ijskoningin van de Spelen wordt Irene Schouten. Met twee vingers in haar neus won de spetterende Noord-Hollandse in The Ice Ribbon de 3000 en de 5000 meter. Ze kan als enige aflopende rondetijden in het tweede gedeelte van de race rijden – negative split – waar ze iedereen mee weg blies. Op de massastart en de ploegenachtervolging volgende week is zij ook de kloppen vrouw. 

Ook fenomeen Nils van der Poel voldeed aan zijn grote mond. Op de 5000 en de 10.000 meter gaf hij een masterclass en won het goud. De grensverleggende en eigenzinnige Zweed deklasseerde de rest van het veld. Mentaal en fysiek is de Zweed lichtjaren beter dan onze 'schaatshelden'. De filosofische duursporter gaat na de Spelen op zoek naar een nieuw sportief avontuur en laat Roest, Bergsma en Kramer – oh ja, deed ook nog mee – verbijsterd achter. 

Halfpiper en levende legende Shaun White – al drie goud op OS – moest zijn meerdere erkennen in de kleine Japanner Hirano. Hij schudde onder andere als enige een Triple Cork uit zijn board en pakte goud in het met kunstsneeuw ondergespoten Beijing. De Amerikaanse Chloe Kim pakte na 2018 wederom het goud na wat duizelingwekkende rotaties.' Fucking’ Suzanne Schulting – helaas vier jaar mediatraining verder – won met veel machtsvertoon, na het goud in Pyongyang, weer goud op de 1000 meter. Maar hoe enerverend de Olympische Spelen ook zijn, stilletjes droom ik al van het corona vrije zonovergoten wielerseizoen. 

Ab+

 

Meer columns van Ab

#samenwinnen

#samenwinnen

Sepp Kuss, de superknecht van Jumbo-Visma heeft de Vuelta van 2023 gewonnen. Jumbo-Visma hinkte op twee gedachten in de laatste week maar besloot na veel media-gezeik de rode trui om de schouders van Amerikaan Kuss te houden. Met de winst van de Vuelta voltooit Jumbo...

Vuelta. Wie van de drie?

Vuelta. Wie van de drie?

In de Koninginnenrit naar de Tourmalet was de Vuelta met nog 89 kilometer te gaan naar de klote voor topfavoriet Evenepoel. Hij stond op de eerste col van de dag, d'Aubisque, al geparkeerd terwijl Jumbo fluitend naar boven reed. Dat de Belg hier al zou kraken had...

Chaotisch Spaans wielerweekend

Chaotisch Spaans wielerweekend

Het eerste weekend van de Vuelta was een chaotisch weekend. De organisatie is bijna traditiegetrouw een zooitje wat resulteerde in een bizarre ploegentijdrit de eerste etappe. Ook het weer hielp niet mee. Tijdens de Gran Salida in Barcelona regende het pijpenstelen en...

Wielerfiesta

Wielerfiesta

Met de imposante startlijst in de Vuelta 2023 en het uitdagende parcours belooft de Vuelta een wielerfeestje te worden. Vamos!

CAPITAL MVDP

CAPITAL MVDP

Het was een atypisch WK parcours in Schotland. Een aanloop van rond de 120 km - één klimmetje, de Crow Road - en vervolgens 10 rondjes à 14,3 kilometer in het centrum van Glasgow. Een veredelde kermiskoers als WK, het is weer eens wat anders. De kermiskoers was 271...

%d bloggers liken dit: