De prachtige beelden van het schaatsgekke Nederland gingen deze winterweek de wereld over. De schaatsperiode was voor de Nederlanders een geschenk uit de hemel in deze donkere coronatijden. De bevroren meren en grachten waren het schilderachtige decor van miljoenen Nederlanders die de coronamalaise even achter zich lieten. Het geluid wanneer de ijzers het zwarte natuurijs strelen is magisch. Bij iedere slag voel je de vrijheid waar iedereen zo naar hunkert in deze bizarre tijden. Mijn vrouw, zoon en vrienden bonden met veel plezier op de Weide Aa de ijzers onder terwijl ik lijdzaam toe moest kijken zo kort na mijn enkelbreuk. Volgend jaar weer..
Je zou bijna vergeten dat er ook binnen werd geschaatst om de wereldtitel afstanden in Heerenveen. Op de lange afstanden zette de eigenzinnige Zweed Nils van der Poel de (nederlandse) schaatswereld volledig op zijn kop. De schaatsgenen heeft hij van zijn Nederlandse opa. Na een afwezigheid van twee jaar – zware militaire opleiding – is hij terug op het ijs. En hoe! Zijn trainingsmethoden zijn onorthodox. Waar anderen schaatsers regelmatig de fiets pakken loopt de ijskoude Zweed vaak hard. Niet een paar rondjes rond de kerk, maar extreme afstanden. Hardloopafstanden van 171 kilometer zijn geen uitzondering. Hij schijnt zijn trainingsrondjes op een 250 meter baantje te rijden. Hier komt zijn dansende en hoge ritme op het ijs vandaan.
Terwijl mijn Boeuf Bourguignon stond te pruttelen reed de zelfverzekerde Zweed op een laaglandbaan (!) een ongelofelijk nieuw wereldrecord op de 10 kilometer. Niemand – behalve de Zweed zelf – hield dat voor mogelijk. Het gerucht gaat dat de opgewekte Nils van der Poel als training de Elfstedentocht op zaterdagmiddag heeft verreden.
De schaatsers na hem durfden of konden niet weg te gaan op het schema van het nieuwe sensationele wereldrecord. De Zweed eindigde met een straatlengte voorsprong – 13 seconden – op nummer 2, Jorrit Bergsma. Sven Kramer had zich niet eens geplaatst. En passant pakte de Zweed de wereldtitel op de 5 kilometer.
Zijn naamgenoot, Mathieu van der Poel, doet hetzelfde op de fiets. Ook hij is super talentvol, eigenzinnig en heeft atypische traningsmethoden. De twee sporthelden denken out of box, rijden aanvallend en stralen plezier uit. Food for thought voor de concurrentie, een jaar voor de Spelen. En misschien voor jou.. Stay safe.
Ab+