Cold as ice

door | feb 15, 2021 | Wielercolumn Ab | 0 Reacties

De prachtige beelden van het schaatsgekke Nederland gingen deze winterweek de wereld over. De schaatsperiode was voor de Nederlanders een geschenk uit de hemel in deze donkere coronatijden. De bevroren meren en grachten waren het schilderachtige decor van miljoenen Nederlanders die de coronamalaise even achter zich lieten. Het geluid wanneer de ijzers het zwarte natuurijs strelen is magisch. Bij iedere slag voel je de vrijheid waar iedereen zo naar hunkert in deze bizarre tijden. Mijn vrouw, zoon en vrienden bonden met veel plezier op de Weide Aa de ijzers onder terwijl ik lijdzaam toe moest kijken zo kort na mijn enkelbreuk. Volgend jaar weer.. 

Je zou bijna vergeten dat er ook binnen werd geschaatst om de wereldtitel afstanden in Heerenveen. Op de lange afstanden zette de eigenzinnige Zweed Nils van der Poel de (nederlandse) schaatswereld volledig op zijn kop. De schaatsgenen heeft hij van zijn Nederlandse opa. Na een afwezigheid van twee jaar – zware militaire opleiding – is hij terug op het ijs. En hoe! Zijn trainingsmethoden zijn  onorthodox. Waar anderen schaatsers regelmatig de fiets pakken loopt de ijskoude Zweed vaak hard. Niet een paar rondjes rond de kerk, maar extreme afstanden. Hardloopafstanden van 171 kilometer zijn geen uitzondering. Hij schijnt zijn  trainingsrondjes op een 250 meter baantje te rijden. Hier komt zijn dansende en hoge ritme op het ijs vandaan. 

Terwijl mijn Boeuf Bourguignon stond te pruttelen reed de zelfverzekerde Zweed op een laaglandbaan (!) een ongelofelijk nieuw wereldrecord op de 10 kilometer. Niemand – behalve de Zweed zelf – hield dat voor mogelijk. Het gerucht gaat dat de opgewekte Nils van der Poel als training de Elfstedentocht op zaterdagmiddag heeft verreden.  

De schaatsers na hem durfden of konden niet weg te gaan op het schema van het nieuwe sensationele wereldrecord. De Zweed eindigde met een straatlengte voorsprong – 13 seconden – op nummer 2, Jorrit Bergsma. Sven Kramer had zich niet eens geplaatst. En passant pakte de Zweed de wereldtitel op de 5 kilometer. 

Zijn naamgenoot, Mathieu van der Poel, doet hetzelfde op de fiets. Ook hij is super talentvol, eigenzinnig en heeft atypische traningsmethoden. De twee sporthelden denken out of box, rijden aanvallend en stralen plezier uit. Food for thought voor de concurrentie, een jaar voor de Spelen. En misschien voor jou.. Stay safe. 

Ab+

Meer columns van Ab

#samenwinnen

#samenwinnen

Sepp Kuss, de superknecht van Jumbo-Visma heeft de Vuelta van 2023 gewonnen. Jumbo-Visma hinkte op twee gedachten in de laatste week maar besloot na veel media-gezeik de rode trui om de schouders van Amerikaan Kuss te houden. Met de winst van de Vuelta voltooit Jumbo...

Vuelta. Wie van de drie?

Vuelta. Wie van de drie?

In de Koninginnenrit naar de Tourmalet was de Vuelta met nog 89 kilometer te gaan naar de klote voor topfavoriet Evenepoel. Hij stond op de eerste col van de dag, d'Aubisque, al geparkeerd terwijl Jumbo fluitend naar boven reed. Dat de Belg hier al zou kraken had...

Chaotisch Spaans wielerweekend

Chaotisch Spaans wielerweekend

Het eerste weekend van de Vuelta was een chaotisch weekend. De organisatie is bijna traditiegetrouw een zooitje wat resulteerde in een bizarre ploegentijdrit de eerste etappe. Ook het weer hielp niet mee. Tijdens de Gran Salida in Barcelona regende het pijpenstelen en...

Wielerfiesta

Wielerfiesta

Met de imposante startlijst in de Vuelta 2023 en het uitdagende parcours belooft de Vuelta een wielerfeestje te worden. Vamos!

CAPITAL MVDP

CAPITAL MVDP

Het was een atypisch WK parcours in Schotland. Een aanloop van rond de 120 km - één klimmetje, de Crow Road - en vervolgens 10 rondjes à 14,3 kilometer in het centrum van Glasgow. Een veredelde kermiskoers als WK, het is weer eens wat anders. De kermiskoers was 271...

%d bloggers liken dit: