Corona 2.0

door | nov 22, 2021 | Wielercolumn Ab | 0 Reacties

Mijn vader kreeg van de week zijn corona boosterprik. Deze keer niet door jolige Haagse prik girls in het geel-groen op de penaltystip bij ADO Den Haag, maar 'gewoon' door een verpleegkundige in het wit bij een GGD-locatie in Voorburg. Het is nu echt menens. Hoewel minder feestelijk, de weg naar de vrijheid is ingezet. Waar hebben we dat vaker gehoord? 

Die ouwe had zich door het alarmerende nieuws over het stijgende aantal besmettingen weer wat teruggetrokken. Zijn eigen dochter had hij de wacht aangezet gezien een ongevaccineerde dochter aan de kant van haar vriend. Mijn broer zijn vrouw had corona ondanks vaccinatie dus hij moest ook in quarantaine. Alleen ik was (nog) safe. De boosterprik was hard nodig want na bijna twee jaar corona zitten we, ondanks een vaccinatiegraad van 85%, nog altijd in de shit.  

De chaos is compleet. Hugo de Jonge zoekt zijn toevlucht op de cover van de Linda, ziekenhuizen bezwijken, Rutte is het lachen vergaan maar probeert tegen beter weten in een nieuw kabinet op te tuigen, de solidariteit onder de bevolking is tot het nulpunt gedaald, IC-voorzitter Gommers krijgt zijn eigen talkshow en de gevaccineerden staan lijnrecht tegen de wappies. In deze donkere tijden ben ik vast in winterslaap gegaan in mijn mancave omringd met attributen uit een onbezorgd verleden.  Alleen voor een MTB-ritje in Meijendel bij mooi weer kom ik uit mijn mancave. 

Een deel van de bevolking laat zich om uiteenlopende redenen niet vaccineren. Bij deze 'wappies' spelen eigenbelang, privacy, angst of desinformatie een grote rol. Ook de bescherming van de vaccins neemt zienderogen af. Tel daarbij op de zwalkende overheid, het onvoldoende naleven van de corona basisregels door de burgers en je hebt een giftige cocktail. Volle bioscoopzalen tot 's avonds laat maar de horeca moet om 20u dicht. Pretparken blijven open, terwijl voetbalstadions voor supporters dicht blijven. Dat valt lastig uit te leggen. 

Ook was het niet handig van Rutte & co. om na de laatste golf een beeld te schetsen dat de pandemie bijna onder controle was, om over 'Dansen met Jansen' of een gebrek aan ziekenhuisbedden en personeel maar te zwijgen. De zoveelste blunder van het kabinet met nog minder vertrouwen in de overheid tot gevolg. Dit uit zich in een geweldsexplosie door idioten die een bredere onvrede vertegenwoordigen. 

Waar andere Europese landen zijn bevolking min of meer onder lichte dwang probeert te vaccineren door middel van een 2G beleid, wil Nederland door overtuiging de ongevaccineerden 'te lijf'. In de tussentijd is de jeugd, de horeca en de voetbalsupporter weer de klos en wordt anderhalve meter afstand en mondkapjes weer gemeengoed. Inzetten op gericht 2G-beleid  – ook geen wondermiddel – zou de polarisatie in Nederland verder in de hand werken. Bij 2G – gevaccineerden of genezen – worden er meer beperkingen opgelegd aan ongevaccineerden.

In omringende landen is 2G al ingevoerd. De Italiaan is in tegenstelling tot de Nederlander eerder geneigd het 2G-beleid te accepteren gezien de grote uitbraak aan het begin van de pandemie. Helaas is de gemiddelde Nederlander zo dwars om zich maar enigszins te laten sturen door de overheid. De prijs die wij met zijn allen betalen is echter hoog. #houvol #staysafe. 

Ab+

Meer columns van Ab

Via Joop, via Roma

Via Joop, via Roma

Ik zag dat de omgekeerde Nederlandse vlaggen waren vervangen door BoerBurgerBeweging-vlaggen. Achterin het groepje wielrenners had ik alle tijd om de omgeving in me op te nemen. Wel bleef ik op mijn hoede voor de boeren-dictatuur zeker na hun glorieuze winst van de...

Strade

Strade

Het was een heerlijk weekendje als je van sport houd. Mijn vrouw en zoon zochten hun heil in het theater. Als een straaljager vloog tiener Jordan Stolz zaterdag en zondag over het ijs van een vol Thialf. Op het open Nederlands kampioenschap blies het jonge Amerikaanse...

Trappen Trut!

Trappen Trut!

Met het mes tussen de tanden vloog ik in Meijendel een paar dames op de racefiets voorbij die lekker aan het keuvelen waren. In mijn gedachten maakte ik de opmerking 'Trappen Trut'. Klinkt denigrerend maar als de Belgische veldrijdster Julie Brouwers deze quote mag...

Beach modus

Beach modus

Beachclub Aloha op Scheveningen was zondag het verzamelpunt van de Nederlandse beachrace elite. Tussen de golfsurfers haalde ik met mijn afgetrapte Cube MTB mijn startnummer op. 401, ik had niets anders verwacht dan het kopmanschap. Ik viel met mijn oude Cube wel een...

Antwerpen Kriscross

Antwerpen Kriscross

Oranje kan mij, ondanks het perfecte catenaccio voetbal op het WK in Qatar, niet bekoren. Wat mij betreft liever in achtste finale eruit met attractief aanvallend voetbal dan wereldkampioen worden met het flauwe reactieve masterplan van Louis. Om mijn frustratie een...

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Wij versturen eens per twee weken een nieuwsbrief met een overzicht van de komende tochten en allerhande nuttige informatie voor de toerfietser.

Je hebt je succesvol ingeschreven.