Coup de Jumbo-Visma

door | jul 14, 2022 | Wielercolumn Ab | 0 Reacties

Vanuit mijn mancave zag ik tot mijn verbazing de ongenaakbare Pogacar kraken in de koninginnenrit in de Alpen. Het spervuur van aanvallen van Jumbo-Visma wierp uiteindelijk zijn vruchten af. Het masterplan werd door Vingegaard vakkundig afgemaakt.

De steile slotklim, col du Granon, was de scherprechter. 35 jaar na dato – Greg  Lemond onttroonde een chagrijnige Bernard Hinault – was de iconische berg weer in het parcours opgenomen. Bernard Hinault werd eindelijk overruled door de Tourorganisatie.

Op deze monsterlijke Col stond Poga geparkeerd bij de zoveelste demarrage van Vingegaard die de etappe won. Vier kilometer onder de top reed de Deen Poga verrassend de vernieling in. De Sloveen verloor bijna drie minuten en de gele trui.

Jumbo-Visma legde vanaf de start het vuur aan de schenen van de UAE ploeg met topfavoriet Pogacar. De coup begon bij de demarrage bij de start van van Aert met Mathieu van der Poel (!). Daarna was het aan de beurt aan locomotief Laporte die mee sprong met een ander groepje – onder andere Quintana en Barquil – wat later samen smolt met van Aert en Mathieu van der Poel. MVDP zou overigens bij de eerste verkeersdrempel afstappen. Hoogtestages werken blijkbaar niet bij iedereen.

Daarna was het de beurt aan de gedegradeerde kopman Roglic die zich als een baksteen naar beneden smeet in de afdaling van de Télégraph. Het bleek dat Laporte was vooruit gestuurd om Roglic in de afdaling op te vangen. Hierbij werd Poga onder druk gezet en geïsoleerd.

Geïsoleerd of niet, Poga nam vreemd genoeg het initiatief op de volgende loodzware klim, de Galibier. In de afdaling bracht van Aert van Mars  – zich ook terug laten zakken – de groep Roglic met onder andere Gaudu weer terug bij Vingegaard en Poga. Daarna werd het ‘peloton’ onder druk van Jumbo-Visma weer uit elkaar getrokken. Voor de beklimming van Col de Granon – 2413 meter – blijven alleen Vingegaard, Poga, Thomas en Roglic over. Om en om demarreerden Vingegaard en Roglic. Waarom Poga op iedere scheet van Jumbo-Visma – zeker Roglic – moest reageren mag Joost weten. Daarmee heeft de (te) zelfverzekerde Sloveen zijn hand overspeeld. Overmoed? Daarnaast was de energiehuishouding duidelijk niet op orde bij de Sloveen. Maar wat een koers..!

Parijs is nog ver…

Ab+

Meer columns van Ab

#samenwinnen

#samenwinnen

Sepp Kuss, de superknecht van Jumbo-Visma heeft de Vuelta van 2023 gewonnen. Jumbo-Visma hinkte op twee gedachten in de laatste week maar besloot na veel media-gezeik de rode trui om de schouders van Amerikaan Kuss te houden. Met de winst van de Vuelta voltooit Jumbo...

Vuelta. Wie van de drie?

Vuelta. Wie van de drie?

In de Koninginnenrit naar de Tourmalet was de Vuelta met nog 89 kilometer te gaan naar de klote voor topfavoriet Evenepoel. Hij stond op de eerste col van de dag, d'Aubisque, al geparkeerd terwijl Jumbo fluitend naar boven reed. Dat de Belg hier al zou kraken had...

Chaotisch Spaans wielerweekend

Chaotisch Spaans wielerweekend

Het eerste weekend van de Vuelta was een chaotisch weekend. De organisatie is bijna traditiegetrouw een zooitje wat resulteerde in een bizarre ploegentijdrit de eerste etappe. Ook het weer hielp niet mee. Tijdens de Gran Salida in Barcelona regende het pijpenstelen en...

Wielerfiesta

Wielerfiesta

Met de imposante startlijst in de Vuelta 2023 en het uitdagende parcours belooft de Vuelta een wielerfeestje te worden. Vamos!

CAPITAL MVDP

CAPITAL MVDP

Het was een atypisch WK parcours in Schotland. Een aanloop van rond de 120 km - één klimmetje, de Crow Road - en vervolgens 10 rondjes à 14,3 kilometer in het centrum van Glasgow. Een veredelde kermiskoers als WK, het is weer eens wat anders. De kermiskoers was 271...

%d bloggers liken dit: