De Mol in Italië

door | mei 13, 2021 | Wielercolumn Ab | 0 Reacties

De eerste regenachtige Giro week was een typische Giro week. Onvoorspelbaar en hectisch. Onvoorspelbaar met de winst van Taco van der Hoorn – wie? – na een vlucht van 180 km. Hij bleef nipt het jagende peloton voor nadat hij de sterkste was van een vroege kopgroep.  Met opengesperde mond en stinkend kapot boekt ‘underdog’ van der Hoorn – niet goed genoeg voor Jumbo-Visma – een sensationele zege.

Hectisch omdat Bahrain-Victorius kopman Landa na een ongelukkige val over Dombrowski op moest geven in de vijfde etappe. De Amerikaan – winst in eerste etappe bergop – was op zijn beurt knullig tegen een parcours official aangeknald.

De eerste massasprint werd een prooi voor Tim Melier die zijn eerste grote ronde rijdt. De tweede werd gewonnen door slangenmens Caleb Ewan die zich als eerste een weg kronkelde naar de finish  in de vijfde etappe.

In de twee bergetappes in de eerste week gingen de maskers af van de klassementsrenners. In de eerste bergrit liet Landa zijn goede vorm zien door op de beklimming van de colle Passerino alleen weg te rijden. Bernal, Vlasov en Carthy waren op de afspraak terwijl Evenepoel en Yates wat seconden verloren.  Schaduwkopman Almeida zakte door het ijs en verloor ruim vier minuten.

In de tweede bergrit had de Mol – inmiddels in GC op grote achterstand – snode plannen en ging in tweede instantie mee met een vroege vlucht. Om de koplopers en Mollema niet te ver te laten weglopen verrichtte Ganna beulswerk voor Bernal. In de laatste vijf kilometer op de slotklim naar Ascoli Piceno nam Deceuninck-Quickstep de regie van Ineos over. Na een demarrage van Bernal kan Evenepoel ogenschijnlijk makkelijk mee. Ook Ciccone en Dan Martin volgden. De ritwinst ging uiteindelijk naar de Zwitser Mader van Bahrain-Victorius die weg was gereden bij de enige overgebleven renners van de kopgroep, Mollema en Cataldo. Met de winst nam Mader revanche voor het verlies van kopman Landa. Tot ieders verbazing pakte de onbekende jonge Hongaar Valter van FDJ – meegeslopen met groep der favorieten – onverwacht het roze, net voor Evenepoel. De Mol kroop na de slopende etappe weer onder de grond, wachtend op een volgende kans.

Ab+

Meer columns van Ab

Wielertochten.nl appeltaartjestest 2023

Wielertochten.nl appeltaartjestest 2023

Wielrenners en appeltaart zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Na of halfweg het fietsrondje genieten van een cappuccino en een appeltaartje - tegenwoordig zonder slagroom - zorgt bij deze gesjeesde cyclist voor een geluksmoment. Mijn energie- en endorfine level...

IL Lombardia

IL Lombardia

Voordat ik in het zwarte (wielren) gat zou vallen werd afgelopen zaterdag Il Lombardia gereden, de traditionele seizoenafsluiter in Noord-Italië.

#samenwinnen

#samenwinnen

Sepp Kuss, de superknecht van Jumbo-Visma heeft de Vuelta van 2023 gewonnen. Jumbo-Visma hinkte op twee gedachten in de laatste week maar besloot na veel media-gezeik de rode trui om de schouders van Amerikaan Kuss te houden. Met de winst van de Vuelta voltooit Jumbo...

Vuelta. Wie van de drie?

Vuelta. Wie van de drie?

In de Koninginnenrit naar de Tourmalet was de Vuelta met nog 89 kilometer te gaan naar de klote voor topfavoriet Evenepoel. Hij stond op de eerste col van de dag, d'Aubisque, al geparkeerd terwijl Jumbo fluitend naar boven reed. Dat de Belg hier al zou kraken had...

Chaotisch Spaans wielerweekend

Chaotisch Spaans wielerweekend

Het eerste weekend van de Vuelta was een chaotisch weekend. De organisatie is bijna traditiegetrouw een zooitje wat resulteerde in een bizarre ploegentijdrit de eerste etappe. Ook het weer hielp niet mee. Tijdens de Gran Salida in Barcelona regende het pijpenstelen en...

%d bloggers liken dit: