Deense hoogmis in Vlaanderen.

door | apr 4, 2021 | Wielercolumn Ab | 0 Reacties

Tijdens het paasontbijt pakte ik de start van de 105e Ronde van Vlaanderen mee. Om klokslag 10u werd in Antwerpen het startschot gegeven. Terwijl ik de vierde plak Paascake achter mijn kiezen duwde werden de renners weggeschoten in Antwerpen voor 254 kilometer waarin negentien (kasseien) hellingen. 

De fenomenale vorige editie weet ik nog als de dag van gisteren. MVDP won in een machtige sprint nipt voor zijn aartsrivaal Wout van Aert. Beide wielerhelden hebben al een paar mooie overwinningen op hun naam dit jaar. MVDP won op magistrale wijze de Strade Bianche en twee etappes in Tirreno-Adriatico. Wout van Aert maakte ook indruk in Tirreno-Adriatico en in Gent-Wevelgem. 
De poort naar de finale was zoals altijd op de Oude Kwaremont met een max stijgingspercentage van 11,6%. Hier werd gas gegeven door de mannen van Deceuninck-Quickstep en MVDP. Het was koers. Op de daaropvolgende Paterberg gaan de Deen Asgreen en MVDP er voor de eerste keer vandoor. Van Aert moest een gaatje laten. Echter voor de Koppenberg – max 22% – komt alles weer samen. Op de daarop volgende hellingen hetzelfde scenario. Asgreen en MVDP rijden weg en in de afdaling komt de rest terug. Echter op de Oude Kwaremont blijven ze weg na een versnelling van MVDP. Ook van Aert moet passen. Samen rijden ze over de Paterberg richting de finish. Kat in het bakkie zou je zeggen voor MVDP. Maar na 254 kilometer is dat niet zo evident. Asgreen verslaat MVDP in een sprint-a-deux en wint verrassend de Vlaamse hoogmis. MVDP blijft ontgoocheld achter. De taaiste heeft gewonnen vandaag. Gelukkig won veterane Annemiek van Vleuten, tien jaar na haar eerste succes in de ronde, de hoogmis voor een tweede keer. Op de laatste beklimming van de dag, de Paterberg, kon niemand haar wiel houden. 
MVDP zet zijn zinnen vanaf vandaag – nou morgen dan – op het mountainbiken. Het houdt hem in ieder geval scherp op zoek naar goud op de Olympische Spelen in Tokyo. 
Ab+

Meer columns van Ab

Via Joop, via Roma

Via Joop, via Roma

Ik zag dat de omgekeerde Nederlandse vlaggen waren vervangen door BoerBurgerBeweging-vlaggen. Achterin het groepje wielrenners had ik alle tijd om de omgeving in me op te nemen. Wel bleef ik op mijn hoede voor de boeren-dictatuur zeker na hun glorieuze winst van de...

Strade

Strade

Het was een heerlijk weekendje als je van sport houd. Mijn vrouw en zoon zochten hun heil in het theater. Als een straaljager vloog tiener Jordan Stolz zaterdag en zondag over het ijs van een vol Thialf. Op het open Nederlands kampioenschap blies het jonge Amerikaanse...

Trappen Trut!

Trappen Trut!

Met het mes tussen de tanden vloog ik in Meijendel een paar dames op de racefiets voorbij die lekker aan het keuvelen waren. In mijn gedachten maakte ik de opmerking 'Trappen Trut'. Klinkt denigrerend maar als de Belgische veldrijdster Julie Brouwers deze quote mag...

Beach modus

Beach modus

Beachclub Aloha op Scheveningen was zondag het verzamelpunt van de Nederlandse beachrace elite. Tussen de golfsurfers haalde ik met mijn afgetrapte Cube MTB mijn startnummer op. 401, ik had niets anders verwacht dan het kopmanschap. Ik viel met mijn oude Cube wel een...

Antwerpen Kriscross

Antwerpen Kriscross

Oranje kan mij, ondanks het perfecte catenaccio voetbal op het WK in Qatar, niet bekoren. Wat mij betreft liever in achtste finale eruit met attractief aanvallend voetbal dan wereldkampioen worden met het flauwe reactieve masterplan van Louis. Om mijn frustratie een...

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Wij versturen eens per twee weken een nieuwsbrief met een overzicht van de komende tochten en allerhande nuttige informatie voor de toerfietser.

Je hebt je succesvol ingeschreven.