Durf te kiezen

door | mrt 16, 2021 | Wielercolumn Ab | 0 Reacties

'Gvd, wanneer gaan de winkels nou eens een keer open? Als Wilders aan de macht was geweest waren ze al lang open geweest'. Ik stond voor de Action even van de zon te genieten toen een Leidse Tokkie op zijn brommert deze genuanceerde tirade afstak op de dag voor de tweede kamerverkiezingen. In de avond, zie ik de lijsttrekkers van de politieke partijen met frisse tegenzin aanschuiven bij de talrijke Peppi en Kokki-tv-programma's.  Even daarvoor had ik met de familie, waar mijn dochter voor het eerst mocht stemmen, mijn stem uitgebracht in de Hooglandse kerk in Leiden. 

Alles om de kiezer voor de tweede kamer verkiezingen te pleasen waarvan de meeste geen flauw idee hebben op welke partij te stemmen. Dat politici vaak het eerlijke verhaal niet durven te vertellen helpt ons ook niet. Mega-windturbines oké, maar toch niet in the backyard van mijn kiezers. 

Ook deze verkiezingen zullen veel kiezers van de ene naar de andere partij hoppen. Misschien in dit coronajaar wel meer dan andere jaren. De keuze is dan ook reuze. Dit jaar staan op het stembiljet van de tweede kamer verkiezingen een recordaantal partijen, 37. Hoezo versplintering van het politieke landschap? Mijn partijtje Volt en rechtse Forum-afsplitsing JA21 zijn de nieuwkomers met stip. 

Grote vraag is hoe de politiek zijn geloofwaardigheid terug wint na onder andere het vernietigende toeslagen dossier? De wetgever, ministeries en rechterlijke macht waren jarenlang doof en blind voor signalen uit de samenleving. Maar 'gelukkig' voor het Haagse pluche overtopt corona deze problemen. 

Maar ook is er veel onrust binnen Nederland. Het populisme – PVV, FvD en JA21 – wint terrein. En niet alleen in Nederland, maar in heel Europa en daarbuiten. Rechts radicalen gebruiken steeds vaker geweld. Het vertrouwen in de politiek is tot een minimum gedaald. Een deel van de mensen, door Hillary onhandig Deplorables genoemd, voelt zich niet gehoord. Ze voelen zich niet meer vertegenwoordigd door de 'elite' in Den Haag. De echte problemen worden te weinig besproken. In de campagne gaat het te veel over wie doet het straks met wie. De toeslagen affaire, de scheve woningsituatie, racisme, wat willen we met europa, inkomensonzekerheid, de uitgeklede zorg, het uitgeholde onderwijs en ‘hoe gaan we de klimaatdoelstellingen halen’ worden onvoldoende besproken. En dan heb ik het niet eens over hoe we een volgende virus epidemie kunnen voorkomen of een vereenvoudiging van het sociale en belasting stelsel. 

Rutte hoeft niet in al die lullige talkshows aan te schuiven. Het lijkt of niks van de bovenstaande problemen aan hem blijft kleven. De man zonder visie voert goedkoop campagne tijdens zijn tweewekelijkse corona persconferentie die door ruim 5 miljoen mensen bekeken wordt. Samen tegen corona is zijn mantra, maar een deel van Nederland is het zat. Nog altijd is de zorg leading bij het corona beleid, maar jongeren en de economie gaan naar de klote. Gelukkig voor Rutte gaat het onder invloed van de vaccins de goede kant. Toch wordt Rock Werchter me dit jaar wederom door de neus geboord. Ondanks alles staat Rutte bovenaan in de peilingen. In de peilingen heeft zijn VVD bijna twee keer zoveel zetels als de tweede partij, de PVV of D66. Omdat hij zo lekker gewoon is gebleven. Hij komt op de fiets voor het zoveelste corona Catshuisoverleg…uitslover. Een ander gezicht en visie (!) lijkt me na 10 jaar Rutte geen overbodige luxe. 

Ook de 'vrouwenkaart' wordt in de campagne veelvuldig – met name door Sigrid  Kaag van D66 – getrokken. Online hate mails jegens vrouwen door anonieme idioten is niet van de lucht. Maar ook in de ministerraad is gebleken dat vrouwen eerder worden afgekapt dan hun mannelijke collega's. Maar dan duurt de vergadering nog langer had Rutte gezegd…. 

Dat Baudet nog met een strontkar de boer op gaat is een uitzondering, de verkiezingscampagne wordt voornamelijk – mede door corona – online gevoerd. Hierdoor ligt misinformatie op de loer. Kijk maar in de VS wat voor gevolgen dat kan hebben. Hoe voorkomen we dat iedereen zijn eigen waarheid heeft? De techreuzen doen hun best, maar zijn zij de juiste partij om in te grijpen en wanneer? 

Hier in Leiden gaat het voornamelijk over de controversiële herinrichting – inclusief extra veld hockeyclubje – van het Roomburgerpark. Ook hier regeert de elite… 

Ab+

Meer columns van Ab

#samenwinnen

#samenwinnen

Sepp Kuss, de superknecht van Jumbo-Visma heeft de Vuelta van 2023 gewonnen. Jumbo-Visma hinkte op twee gedachten in de laatste week maar besloot na veel media-gezeik de rode trui om de schouders van Amerikaan Kuss te houden. Met de winst van de Vuelta voltooit Jumbo...

Vuelta. Wie van de drie?

Vuelta. Wie van de drie?

In de Koninginnenrit naar de Tourmalet was de Vuelta met nog 89 kilometer te gaan naar de klote voor topfavoriet Evenepoel. Hij stond op de eerste col van de dag, d'Aubisque, al geparkeerd terwijl Jumbo fluitend naar boven reed. Dat de Belg hier al zou kraken had...

Chaotisch Spaans wielerweekend

Chaotisch Spaans wielerweekend

Het eerste weekend van de Vuelta was een chaotisch weekend. De organisatie is bijna traditiegetrouw een zooitje wat resulteerde in een bizarre ploegentijdrit de eerste etappe. Ook het weer hielp niet mee. Tijdens de Gran Salida in Barcelona regende het pijpenstelen en...

Wielerfiesta

Wielerfiesta

Met de imposante startlijst in de Vuelta 2023 en het uitdagende parcours belooft de Vuelta een wielerfeestje te worden. Vamos!

CAPITAL MVDP

CAPITAL MVDP

Het was een atypisch WK parcours in Schotland. Een aanloop van rond de 120 km - één klimmetje, de Crow Road - en vervolgens 10 rondjes à 14,3 kilometer in het centrum van Glasgow. Een veredelde kermiskoers als WK, het is weer eens wat anders. De kermiskoers was 271...

%d bloggers liken dit: