Football is coming home

door | jul 8, 2021 | Wielercolumn Ab | 0 Reacties

England wordt gezien – vooral door henzelf – als de bakermat van het voetbal. Bakermat of niet, grote prijzen werden nauwelijks gewonnen. Het WK in 1966 (!) is de enige prijs die ze ooit wonnen. About time dat England weer eens wat wint. England won in 1966 van Duitsland mede door een controversieel doelpunt van Geoff Hurst. Was de bal wel of niet volledig over de doellijn? 

In het EK waar Oranje roemloos en met schaamrood op de kaken ten onder ging, groeide Engeland in het toernooi. Helaas staat cultheld en begenadigd technicus Grealish niet altijd in basis, maar ook zonder hem is England één van de betere ploegen op dit EK. Misschien zegt dat alles over het niveau van dit Europees kampioenschap zonder echte hoogtepunten. 

10 kilometer verderop vond Federer zijn waterloo in de kwartfinale. De bijna 40-jarige tennisheld lijkt zijn laatste wedstrijd op Wimbledon te hebben gespeeld. Hij verloor kansloos van Poolse nobody Hurkacz. Bad boy Djokovic kan bij winst op gelijke hoogte komen met Nadal en Federer als het gaat om aantal Grand Slam titels. 

Na 55 jaar staat England weer in een finale en dat wilden de British weten. Heel England ging uit zijn dak na de winst dankzij een makkelijk gegeven strafschop tegen het verrassende Denemarken. Het enthousiasme stond in schril contrast met het belabberde spel van de Engelsen. De ontlading – mede door corona en de Brexit – was er echter niet minder om in het voetbalgekke England. Dronken – ken jij ze anders? – Engelse supporters gooiden in het hele land met bier in hun net geopende pubs. Op Wembley rolde 'Sweet Caroline' van Neil Diamond (?!) luidkeels van de tribune. De Britse tabloids zijn verrukt met de finaleplaats. Ze lijken net als de fans weinig oog te hebben voor het weinig verheffende spel van het veredelde stelletje Britse sterren zoals de beoogd Oranje bondscoach van Gaal (?!) zou zeggen. Memphis ziet de bui al hangen. 

De Italianen zijn de tegenstander in de finale op Wembley in Londen. Bij de Britse wedkantoren is het 'thuis spelende' England licht favoriet. Waarom mag Joost weten.

Ab+

Meer columns van Ab

#samenwinnen

#samenwinnen

Sepp Kuss, de superknecht van Jumbo-Visma heeft de Vuelta van 2023 gewonnen. Jumbo-Visma hinkte op twee gedachten in de laatste week maar besloot na veel media-gezeik de rode trui om de schouders van Amerikaan Kuss te houden. Met de winst van de Vuelta voltooit Jumbo...

Vuelta. Wie van de drie?

Vuelta. Wie van de drie?

In de Koninginnenrit naar de Tourmalet was de Vuelta met nog 89 kilometer te gaan naar de klote voor topfavoriet Evenepoel. Hij stond op de eerste col van de dag, d'Aubisque, al geparkeerd terwijl Jumbo fluitend naar boven reed. Dat de Belg hier al zou kraken had...

Chaotisch Spaans wielerweekend

Chaotisch Spaans wielerweekend

Het eerste weekend van de Vuelta was een chaotisch weekend. De organisatie is bijna traditiegetrouw een zooitje wat resulteerde in een bizarre ploegentijdrit de eerste etappe. Ook het weer hielp niet mee. Tijdens de Gran Salida in Barcelona regende het pijpenstelen en...

Wielerfiesta

Wielerfiesta

Met de imposante startlijst in de Vuelta 2023 en het uitdagende parcours belooft de Vuelta een wielerfeestje te worden. Vamos!

CAPITAL MVDP

CAPITAL MVDP

Het was een atypisch WK parcours in Schotland. Een aanloop van rond de 120 km - één klimmetje, de Crow Road - en vervolgens 10 rondjes à 14,3 kilometer in het centrum van Glasgow. Een veredelde kermiskoers als WK, het is weer eens wat anders. De kermiskoers was 271...

%d bloggers liken dit: