Red Bull Leiden Singel race

door | jan 6, 2021 | Wielercolumn Ab | 0 Reacties

Zoals ieder begin van het jaar was mijn Volvo gepimpt voor de Red Bull Leiden Singel race. Met een zestal opgeblazen Volvo's scheuren we jaarlijks vier rondjes over de Leidse Singel. Ik had met mijn Volvo XC70 Twin Turbo All Terrain een goede trainingsweek achter de rug in de woestijn van Peru, het terrein van Parijs-Dakar in 2019. Voor Jan Lul blijkt achteraf. Bij het mountainbiken in Meyendel (Wassenaar) brak ik mijn spaakbeen bij het afstappen (?!). Ik verloor op onnavolgbare wijze mijn evenwicht en maakte een rare draai met mijn linkerenkel. In 2021 moet dit toch anders kunnen..Vier weken in het gips was het resultaat. Met 160 kilometer over de Leidse Singels blazen zat er ff niet in.  Daardoor kan ik mijn glansrijk gewonnen titel van vorig jaar dus helaas niet verdedigen. Door de corona maatregelen wordt dit jaar de iconische Leiden Singel race overigens zonder publiek verreden. Er is wel een Red Bull  livestream waar ik het commentaar van de race zal verzorgen. Supporters kunnen de livestream gratis volgen. 

Gelukkig hoefde ik mij niet te vervelen. Begin januari brengt RTL7 de loodzware rally Parijs-Dakar de huiskamers in. Waarom de rally nog steeds Parijs-Dakar heet mag Joost weten, want de wereldberoemde rally wordt al tientallen jaren elders verreden. Dit jaar is – of all places – Saudi-Arabië het decor. De misdadige reputatie was blijkbaar geen showstopper voor de organisatie. De oliedollars blijken eens te meer belangrijker dan de mensenrechten. Aan het bewind mogen dan een paar idioten in jurken staan, het indrukwekkende landschap leent zich uitstekend voor een racepartijtje in een grote zandbak. Prachtige duinen, maanachtige rotspartijen, hoge kliffen en onmetelijke woestijnvlaktes vormen het gevarieerde en uitdagende parcours. Heerlijk om vanaf de bank de gemotoriseerde voertuigen te volgen die met een duizelingwekkende snelheid door de adembenemende natuur van Saudi-Arabië scheuren. Net als in de Tour de France zijn de beelden vanuit de lucht spectaculair. 

Achter het stuur van de monsterlijke opgeblazen rally auto's de usual suspects, Mr. Dakar Peterhansel en Sainz in de fabrieks-Mini en Al-Attiyah uit Qatar in de Toyota. Ook de Nederlander ten Brinke in de Toyota was wederom van de partij. Hij vloog in etappe 3 direkt een paar keer over de kop met op het eerste oog weinig schade. De rete commerciële olijke tweeling Conorel in 'The Beast' zijn natuurlijk ook aanwezig. Ze zijn zoals altijd drukker met onbeduidende randzaken dan als eerste over de finish komen. 

Mijn vrouw heeft bedankt om mijn plaats in te nemen bij de Red Bull Leiden Singel race. 25 januari heb ik in mijn papieren agenda annex dagboek omcirkeld, dan mag het gips eraf. De Volvo XC70 Twin Turbo All Terrain kan niet wachten om weer eens flink op zijn staart te worden getrapt. 

Ab+

Meer columns van Ab

Via Joop, via Roma

Via Joop, via Roma

Ik zag dat de omgekeerde Nederlandse vlaggen waren vervangen door BoerBurgerBeweging-vlaggen. Achterin het groepje wielrenners had ik alle tijd om de omgeving in me op te nemen. Wel bleef ik op mijn hoede voor de boeren-dictatuur zeker na hun glorieuze winst van de...

Strade

Strade

Het was een heerlijk weekendje als je van sport houd. Mijn vrouw en zoon zochten hun heil in het theater. Als een straaljager vloog tiener Jordan Stolz zaterdag en zondag over het ijs van een vol Thialf. Op het open Nederlands kampioenschap blies het jonge Amerikaanse...

Trappen Trut!

Trappen Trut!

Met het mes tussen de tanden vloog ik in Meijendel een paar dames op de racefiets voorbij die lekker aan het keuvelen waren. In mijn gedachten maakte ik de opmerking 'Trappen Trut'. Klinkt denigrerend maar als de Belgische veldrijdster Julie Brouwers deze quote mag...

Beach modus

Beach modus

Beachclub Aloha op Scheveningen was zondag het verzamelpunt van de Nederlandse beachrace elite. Tussen de golfsurfers haalde ik met mijn afgetrapte Cube MTB mijn startnummer op. 401, ik had niets anders verwacht dan het kopmanschap. Ik viel met mijn oude Cube wel een...

Antwerpen Kriscross

Antwerpen Kriscross

Oranje kan mij, ondanks het perfecte catenaccio voetbal op het WK in Qatar, niet bekoren. Wat mij betreft liever in achtste finale eruit met attractief aanvallend voetbal dan wereldkampioen worden met het flauwe reactieve masterplan van Louis. Om mijn frustratie een...

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Wij versturen eens per twee weken een nieuwsbrief met een overzicht van de komende tochten en allerhande nuttige informatie voor de toerfietser.

Je hebt je succesvol ingeschreven.