Red Bull Leiden Singel race

door | jan 6, 2021 | Wielercolumn Ab | 0 Reacties

Zoals ieder begin van het jaar was mijn Volvo gepimpt voor de Red Bull Leiden Singel race. Met een zestal opgeblazen Volvo's scheuren we jaarlijks vier rondjes over de Leidse Singel. Ik had met mijn Volvo XC70 Twin Turbo All Terrain een goede trainingsweek achter de rug in de woestijn van Peru, het terrein van Parijs-Dakar in 2019. Voor Jan Lul blijkt achteraf. Bij het mountainbiken in Meyendel (Wassenaar) brak ik mijn spaakbeen bij het afstappen (?!). Ik verloor op onnavolgbare wijze mijn evenwicht en maakte een rare draai met mijn linkerenkel. In 2021 moet dit toch anders kunnen..Vier weken in het gips was het resultaat. Met 160 kilometer over de Leidse Singels blazen zat er ff niet in.  Daardoor kan ik mijn glansrijk gewonnen titel van vorig jaar dus helaas niet verdedigen. Door de corona maatregelen wordt dit jaar de iconische Leiden Singel race overigens zonder publiek verreden. Er is wel een Red Bull  livestream waar ik het commentaar van de race zal verzorgen. Supporters kunnen de livestream gratis volgen. 

Gelukkig hoefde ik mij niet te vervelen. Begin januari brengt RTL7 de loodzware rally Parijs-Dakar de huiskamers in. Waarom de rally nog steeds Parijs-Dakar heet mag Joost weten, want de wereldberoemde rally wordt al tientallen jaren elders verreden. Dit jaar is – of all places – Saudi-Arabië het decor. De misdadige reputatie was blijkbaar geen showstopper voor de organisatie. De oliedollars blijken eens te meer belangrijker dan de mensenrechten. Aan het bewind mogen dan een paar idioten in jurken staan, het indrukwekkende landschap leent zich uitstekend voor een racepartijtje in een grote zandbak. Prachtige duinen, maanachtige rotspartijen, hoge kliffen en onmetelijke woestijnvlaktes vormen het gevarieerde en uitdagende parcours. Heerlijk om vanaf de bank de gemotoriseerde voertuigen te volgen die met een duizelingwekkende snelheid door de adembenemende natuur van Saudi-Arabië scheuren. Net als in de Tour de France zijn de beelden vanuit de lucht spectaculair. 

Achter het stuur van de monsterlijke opgeblazen rally auto's de usual suspects, Mr. Dakar Peterhansel en Sainz in de fabrieks-Mini en Al-Attiyah uit Qatar in de Toyota. Ook de Nederlander ten Brinke in de Toyota was wederom van de partij. Hij vloog in etappe 3 direkt een paar keer over de kop met op het eerste oog weinig schade. De rete commerciële olijke tweeling Conorel in 'The Beast' zijn natuurlijk ook aanwezig. Ze zijn zoals altijd drukker met onbeduidende randzaken dan als eerste over de finish komen. 

Mijn vrouw heeft bedankt om mijn plaats in te nemen bij de Red Bull Leiden Singel race. 25 januari heb ik in mijn papieren agenda annex dagboek omcirkeld, dan mag het gips eraf. De Volvo XC70 Twin Turbo All Terrain kan niet wachten om weer eens flink op zijn staart te worden getrapt. 

Ab+

Meer columns van Ab

Sportzomer

Sportzomer

De sportzomer is met de start van het Europees kampioenschap voetbal in Duitsland officieel van start gegaan. Met Wimbledon, de Tour en de Olympische Spelen een bomvol programma. Alleen het weer zit nog niet mee. Het lijkt eerder herfst met zoveel wind en regen.Op...

Giro di Pogi IV

Giro di Pogi IV

Pogacar kon alleen maar verliezen in de Giro 2024. Hij ging immers als de grote favoriet van start in Turijn. De Sloveen maakte het meer dan waar. Niemand stond op de foto. In de GC pakt hij net geen 10 minuten (!) op zijn concurrenten. Zijn overstap naar een nieuwe...

Giro di Pogi III

Giro di Pogi III

Halverwege de tweede week werd er gesprint in het Adriatische kustplaatsje Francavilla del Mare. Op het biljartlaken vlakke parcours was Jonathan Milan voor de tweede keer in deze Giro de snelste. Ook de 13e etappe naar Cento in regio Emilia-Romagna won de Italiaanse...

Giro di Pogi II

Giro di Pogi II

Donderdag 9 mei stond een Mini-Strade Bianche op het programma met drie ‘steratti’ stroken in de laatste 50 kilometer. Op de beklimming naar het prachtige Toscaanse stadje Volterra - in ver verleden ook opgefietst - ontstaat een kopgroep met o.a. Groves (!),...

Giro di Pogi

Giro di Pogi

Wat hebben we genoten van het wielervoorjaar. De lange magistrale solo's van MVDP en Pogacar, maar ook het gemis aan duels tussen favorieten en de vele nare valpartijen. Ook in de eerste grote ronde, de Giro d'Italia, geen topduel tussen de favorieten. Want geen Remco...

Feestje op La Redoute

Feestje op La Redoute

Op mijn 58e verjaardag, 21 april, trakteerde ik mezelf op een wielerfeestje. Ik ben niet zo van verjaardagen, zeker mijn eigen niet. Na de plichtplegingen thuis - klein taartje en alleraardigst boekje met Oosterse wijsheden - nam ik al vroeg de benen. Ik gooide mijn...