Saluti Giro!

door | mei 22, 2022 | Wielercolumn Ab | 0 Reacties

Na de rustdag kon het peloton in de tweede week aan de bak in de heuvelachtige tiende etappe. Het beloofde een duel tussen Biniam Girmay en MVDP te worden. Maar in de koers lieten behalve de twee punchers ook de klassementsrenners zich van voren zien. Vijfentwintig man overleefden de laatste klim en stortten zich in de afdaling naar de streep. Bij een gemiste bocht van ‘Bini’ ging MVDP er met het mes tussen de tanden alleen vandoor. Even later wordt hij toch weer teruggepakt.

Bij de finish in Jesi – geboortedorp van de tragisch overleden Michele Scarponi – was het een nek aan nek sprint tussen ‘Bini’ en MVDP. Girmay uit Eritrea ging van kop af als eerste de sprint aan. MVDP kwam er nog naast maar moest – verrassend – uiteindelijk zijn meerdere erkennen in Girmay. De rest van de renners stond niet op de foto. ‘Bini’ is de eerste Afrikaanse wielrenner die een etappe pakt in een grote ronde.

Het was wrang dat Girmay de volgende etappe (11e) niet opstapte. Bij het openen van de mega champagnefles tijdens de podiumceremonie kreeg hij knullig de knallende kurk in zijn linkeroog. Tijd voor een masterclass ontkurken na eerdere bijna ongelukken met MVDP en Bouwman.

Wie durfde nog een etappe te winnen na het kurkincident ? De jonge Italiaanse sprinter Alberto Dainese van DSM durfde het wel aan. Hij won de massasprint op het biljart vlakke parcours naar Reggio Emilia. Met een ultieme jump wist hij Gaviria op de streep te verslaan. Andere favorieten Démare en Cavendish stonden niet eens op de foto. Als een volleerd sommelier ontkurkte hij vervolgens de champagnefles op het podium.

In de heuvelachtige 12e etappe naar Genua waren de Nederlanders weer goed vertegenwoordigd in de kopgroep. Mollema, Mathieu, Kelderman en Leemreize – wie? – waren onder andere op de afspraak. Deze keer had MVDP wel ploeggenoten bij zich. In de  finale is het een spervuur van aanvallen. Nog voor de laatste lastige klim maakt onder andere Leemreize met twee andere renners zich los. Kelderman en Mollema daar achter lieten MVDP staan op de klim en zetten de achtervolging in. Ze dichtten het gat echter niet. De sprint in de straten van Genua – La Superba – pakte de Italiaan Stefano Oldani van Alpecin-Fenix zijn eerste profzege. Kelderman komt even later binnen en schuift weer richting de top 10 van het GC gezien het peloton op een kleine negen minuten binnen rolt.

De 13e vlakke etappe naar Cuneo werd voor de derde keer een prooi voor de Franse sprinter Démare. In extremis werd de kopgroep met onder andere de Nederlanders Eenkhoorn en van den Berg bijgehaald. Toch was het een zwarte dag voor Frankrijk. Bardet, podiumkandidaat, moest opgeven met maagproblemen.

In de 14e etappe met ruim 3000 hoogtemeters op een heuvelachtig circuit – twee keer beklimming van de Superga – rond Turijn nam Bora – met name Kelderman – al vroeg in de koers het initiatief. Het werd een slagveld op het bochtige en steile circuit. De organisatie had een geweldig uitdagend circuit uitgezocht. Uiteindelijk vormen Yates, Carapaz, Hindley en ‘good old’ Nibali een kopgroep. Het is Yates die op het laatste klimmetje de beslissende demarrage plaatste. Almeida trok zichzelf weer omhoog op de steile klimmetjes en blijft meedoen in het GC terwijl Carapaz het roze aan mocht trekken. Overigens gaf Dumoulin na 50 kilometer op met vage fysieke klachten. Wederom tijd voor bezinning. What’s new. Zijn opvolger, Thymen Arensman staat inmiddels te poppelen.

Ab+

Meer columns van Ab

Via Joop, via Roma

Via Joop, via Roma

Ik zag dat de omgekeerde Nederlandse vlaggen waren vervangen door BoerBurgerBeweging-vlaggen. Achterin het groepje wielrenners had ik alle tijd om de omgeving in me op te nemen. Wel bleef ik op mijn hoede voor de boeren-dictatuur zeker na hun glorieuze winst van de...

Strade

Strade

Het was een heerlijk weekendje als je van sport houd. Mijn vrouw en zoon zochten hun heil in het theater. Als een straaljager vloog tiener Jordan Stolz zaterdag en zondag over het ijs van een vol Thialf. Op het open Nederlands kampioenschap blies het jonge Amerikaanse...

Trappen Trut!

Trappen Trut!

Met het mes tussen de tanden vloog ik in Meijendel een paar dames op de racefiets voorbij die lekker aan het keuvelen waren. In mijn gedachten maakte ik de opmerking 'Trappen Trut'. Klinkt denigrerend maar als de Belgische veldrijdster Julie Brouwers deze quote mag...

Beach modus

Beach modus

Beachclub Aloha op Scheveningen was zondag het verzamelpunt van de Nederlandse beachrace elite. Tussen de golfsurfers haalde ik met mijn afgetrapte Cube MTB mijn startnummer op. 401, ik had niets anders verwacht dan het kopmanschap. Ik viel met mijn oude Cube wel een...

Antwerpen Kriscross

Antwerpen Kriscross

Oranje kan mij, ondanks het perfecte catenaccio voetbal op het WK in Qatar, niet bekoren. Wat mij betreft liever in achtste finale eruit met attractief aanvallend voetbal dan wereldkampioen worden met het flauwe reactieve masterplan van Louis. Om mijn frustratie een...

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Wij versturen eens per twee weken een nieuwsbrief met een overzicht van de komende tochten en allerhande nuttige informatie voor de toerfietser.

Je hebt je succesvol ingeschreven.