Tour de Mathieu III

door | jul 1, 2021 | Wielercolumn Ab | 0 Reacties

Dag 3. Kon onze wielerheld Mathieu van der Poel zijn gele trui behouden en zo de wielerwereld voor de zoveelste keer verbazen?

Broer Erik was in de ochtend onze bonne place via Aire La Mayenne op de péage A81 gaan checken. Check, double check. Alle seinen op groen. In de vroege ochtend had ik op mijn Specialized bicyclette mijn eigen etappe gereden. Ik weet nu waar het Franse kaasje Port Salut oorspronkelijk vandaan komt; monnikenwerk in Abdij Port Salut.

Vader Daan wilde dolgraag in de late ochtend naar de startplaats Changé om de Tour sfeer te proeven. Dat hebben we geweten. De grote mensenmassa zorgden voor chaotische toestanden in het Franse provincie stadje. Voor de eglise had de gendarmerie zich verschanst om de opdringerige wielerfans in toom te houden. Alleen met waarschuwingsschoten in de lucht kon een ramp worden voorkomen. De reclamekaravaan kwam vanzelf naar ons toe terwijl wij genoten van un café crème en een éclairs sur la terrasse. Binnen no time hadden we groene Skoda shirtjes en een dozijn Bio koekjes – niet te vreten.

Na de beautysleep volgde de apotheose tijdens het middagprogramma. Mathieu in het geel, dat beloofde wat. Kon hij zijn gele trui behouden bij het TT-geweld van Pogacar, Roglic en van Aert?

Ons peage A81-plan werkte parfait. Een snelle pitstop in de Aire La Mayenne en met de rolstoel door het gras naar het TT-parcours.

Net als vorig jaar – in de afsluitende TT – vloog Pogacar over het geaccidenteerde parcours en verpulverde de concurrentie. Maar wie ook vloog was Mathieu. Hij behield op fenomenale manier zijn maillot jaune en eindigde op de vijfde plek. Kan hij dan alles? Hij verrast zichzelf door ‘maar’ een halve minuut op Pogacar te verliezen. Dit terwijl hij nog nooit een windtunnel van binnen heeft gezien. Verbazingwekkend. Ook vader Daan zat – met bolletjespetje dit jaar – vol verbazing naar wielerheld MVDP te kijken en genoot van de Tour de Mathieu met volle teugen. De Tour de France lijkt in de eerste week al beslist. Maar Parijs is nog ver..

Ab+

Meer columns van Ab

Via Joop, via Roma

Via Joop, via Roma

Ik zag dat de omgekeerde Nederlandse vlaggen waren vervangen door BoerBurgerBeweging-vlaggen. Achterin het groepje wielrenners had ik alle tijd om de omgeving in me op te nemen. Wel bleef ik op mijn hoede voor de boeren-dictatuur zeker na hun glorieuze winst van de...

Strade

Strade

Het was een heerlijk weekendje als je van sport houd. Mijn vrouw en zoon zochten hun heil in het theater. Als een straaljager vloog tiener Jordan Stolz zaterdag en zondag over het ijs van een vol Thialf. Op het open Nederlands kampioenschap blies het jonge Amerikaanse...

Trappen Trut!

Trappen Trut!

Met het mes tussen de tanden vloog ik in Meijendel een paar dames op de racefiets voorbij die lekker aan het keuvelen waren. In mijn gedachten maakte ik de opmerking 'Trappen Trut'. Klinkt denigrerend maar als de Belgische veldrijdster Julie Brouwers deze quote mag...

Beach modus

Beach modus

Beachclub Aloha op Scheveningen was zondag het verzamelpunt van de Nederlandse beachrace elite. Tussen de golfsurfers haalde ik met mijn afgetrapte Cube MTB mijn startnummer op. 401, ik had niets anders verwacht dan het kopmanschap. Ik viel met mijn oude Cube wel een...

Antwerpen Kriscross

Antwerpen Kriscross

Oranje kan mij, ondanks het perfecte catenaccio voetbal op het WK in Qatar, niet bekoren. Wat mij betreft liever in achtste finale eruit met attractief aanvallend voetbal dan wereldkampioen worden met het flauwe reactieve masterplan van Louis. Om mijn frustratie een...

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Wij versturen eens per twee weken een nieuwsbrief met een overzicht van de komende tochten en allerhande nuttige informatie voor de toerfietser.

Je hebt je succesvol ingeschreven.