De Spaanse hoogmis werd geopend met een proloog in Burgos. De trappen van de historische kathedraal waren het prachtige decor van de Vuelta start voor een korte tijdrit van 7 kilometer. Precies 800 jaar geleden werd de eerste steen gelegd voor de wereldbefaamde kathedraal.
Dit jaar wordt de Vuelta één lange bedevaart naar Santiago de Compostela. Ieder prachtig kutkerkje op de 3336 kilometer lange route zal in beeld worden gebracht in deze religieuze tour. De finish vindt niet traditiegetrouw in Madrid plaats maar in het bedevaartsplaats Santiago de Compostela.
De bergritten, de vlakke etappes en de tijdritten zijn verspreid over de drie weken durende Vuelta. Anders dan de Giro en de Tour waar je vaak drie, vier bergritten achter elkaar hebt. De Pyreneeën worden doodleuk overgeslagen gezien het hele land bezaaid ligt met bergen. Het zwaartepunt ligt in de derde week in het noorden van Spanje – Asturias – waar enkele steile onregelmatige cols, waaronder de monsterlijke Altu d'El Gamoniteiru, moeten worden bedwongen. Maar al in derde etappe moeten de klassementsrenners aan de bak wanneer de beklimming van de Picon Blanco – 8,5 kilometer gemiddeld 9,1% – op het programma staat.
In de proloog in Burgos gaf Olympisch kampioen tijdrijden Roglic direct zijn visitekaartje af door de tijdrit te winnen voor de plaatselijke held, de Bask Aranburu. Overige favorieten voor de eindzege, Carapaz en Bernal eindigde op ruim 20 seconden van de opvallend relaxte Sloveen. Hij en die andere Olympische kampioen Carapaz mogen overigens van het schitterende Spaanse landschap genieten op nieuwe gouden fietsjes. De cooling down werkte Roglic af voor het altaar in de prachtige Gotische kathedraal van Burgos. Maagd Maria vond de kruis-tattoo op de onderarm van Roglic wel indrukwekkend. Voor een nieuwe eindzege in de ronde van Spanje zal Roglic de zegen van God hard nodig hebben. Amen.
Ab+