Wielrennen op Netflix

Wielrennen is een sport van verhalen. Documentaires worden regelmatig gemaakt maar films maken over wielrennen is toch een heel ander verhaal. Op Neflix is ‘de Racer’ uit 2020 verschenen. Een film met de Louis Talpe. Hiernaast staan de hilarische documentaire van de Mobistar ploeg ‘El dia menos pensado’ 2020, ‘Overcoming’ en ‘Icarus’ online.  

De Racer

Zomer 1998. De openingsetappes van de Tour de France worden verplaatst naar Ierland. De Belgische renner Dom Chabol is achteraan in de dertig en is al twintig jaar een van de beste ondersteunende wielrenners van de Tour. Het is een opofferende rol – tempo bepalen, de wind blokkeren en ondersteuning bieden om de sprinter van het team naar de overwinning te helpen – winnen is geen optie. Maar Dom koestert in het geheim de wens om eens de gele trui te dragen, slechts één keer voordat zijn carrière voorbij is.

El dia menos pensado

De profwielrenners van Team Movistar houden één doel voor ogen en dat is winnen. Maar er komen ook uitdagingen, controverses en interne conflicten op hun pad. Middels interviews met teamleden, coaches en medewerkers worden de controverses en manoeuvres belicht. De uitgelichte rijders worden geconfronteerd met triomfen en teleurstellingen, en de spanning die wordt gecreëerd door hun rivaliteit – Mikel Landa vs Carapaz, Landa vs Nairo Quintana en Quintana vs Alejandro Valverde vs Marc Soler – vormen de belangrijkste verhaallijnen.

Icarus

De meedogenloze werelden van internationale sporten en politiek botsen hevig op het scherm in deze documentaire vermomd als thriller. Tijdens het onderzoek naar de onduidelijke wereld van illegale doping in sport, verbindt amateurwielrenner en filmmaker Fogel zich met de afvallige Russische wetenschapper en Dr. Grigory Rodchenkov, een expert en uitvoerder van het ‘anti-doping’-programma van zijn land. Wanneer Fogel en Rodchenkov een groot internationaal sportschandaal naar buiten brengen, leidt een dopingonderzoek tot een wereldwijd kat-en-muisspel.