Voor wielrenners die ook de herfst en winter gezond willen doorkomen is een goed dieet erg belangrijk. Hieronder wat tips van onze gesoigneerde redactie.

Zet je vetbranding aan met een ontbijtje. Een kommetje zelfgemaakte granola – muesli, granberries, havermoutvlokken, kokosolie en honing in de oven (15 min) – verkleint de kans dat je later op de dag trek in een snack krijgt.

Een espressootje – cafeïne – in de ochtend geeft je meer energie. Een Caffè latte of een cappuccino is dan weer niet de bedoeling.

Neem een kauwgommetje, goed voor je adem en zorgt voor minder vetopslag en betere zuurstof- en glucosedoorvoer en krijg je een betere concentratie.

Groenten. Een no-brainer, maar we eten te toch te weinig groenten terwijl boordevol aan vitaminen, mineralen, vezels en water.

Omega 3. Omega 3-vetzuren zijn onverzadigde vetzuren. Dit zit in order andere vette vis. Naast het culinaire genot van een lekker stuk vette vis zijn er ook gezondheidsvoordelen. Omega 3 kan namelijk helpen bij het verlagen van de bloeddruk. Daarnaast verlaagt het de kans op sterfte door hart- en vaatziekten. Het voldoende binnenkrijgen van Omega 3-vetzuren is daarom belangrijk. Het zit onder meer in zalm, haring en forel.

Tik af en toe een eitje. Deze zorgt voor een snelle opbouw en herstel van de spieren. 

Mocht je in de avond weer naar de chipszak grijpen, neem dan een keer een handje walnoten, verlaagt je cholesterolgehalte en beschermt je dus tegen hart- en vaatziekte.  

Spicy eten geeft je stofwisseling een boost en een rode peper zorgt sneller voor een verzadigd gevoel. Ook goed voor de verkoudheid.

Cooling down. Een glas koud water na het avondeten zorgt voor een snelle stofwisseling.

Sleep well. ‘De Tour win je in bed’, zei Joop Zoetemelk al.

Ab+