Geen zin of te koud om te fietsen? Mid oktober loopt dit enerverende wielerseizoen ten einde, maar dit is nog steeds een lekkere tijd – rain or shine – om buiten te rijden. 

Hier een paar tips om ervoor te zorgen dat je het meeste uit de herfst en winter haalt en goed voorbereid aan het nieuwe wielerseizoen begint.

Probeer nieuwe trainingsmethoden uit

De herfst of de winter biedt je de mogelijkheid om nieuwe trainingsmethoden uit te proberen. Wissel je trainingen af. Waarom zou je dan niet proberen om van training te wisselen met kortere, scherpere trainingen – zelfs met enkele intervallen met hoge intensiteit. Dit kan zowel binnen als buiten. Trainen op hoge intensiteit is volgens een studie van net zo goed voor je is als langdurige trainingssessies op lage intensiteit. Ook brengt high intensity interval training (HIIT) je stofwisseling beter op gang, waardoor je meer calorieën verbruikt – wat weer goed is voor je vetpercentage. 

 Kick ass

  1. Doe een warming-up van 3 minuten (65% van je maximale hartslag).
  2. Sprint 20 seconden lang, daarna 10 seconden rust.
  3. Herhaal dit, na je rustperiode, minimaal 8 keer.

In totaal ben je dan 4 minuten bezig, dit kun je zelf uitbouwen naar 8, 12 etc. minuten of combineren met andere interval (op basis van Tabata principe) trainingen.

Blijf zo lang mogelijk op de fiets om je winter in te korten.

Er zijn altijd zonnige dagen in de herfst en de winter om lekker op je fiets te kruipen. Check het weerbericht. Ook al is regen voorspelt, er is altijd wel een uurtje wanneer de zon schijnt. Maar ook als de zon niet schijnt, fietsen in weer en wind kan zeker in de herfst heerlijk zijn. Je slaapt beter, verbrand wat extra kilo’s en vermindert de stress. Wel zaak om je goed te kleden. Check https://www.wielertochten.nl/fietsen-in-de-winter/

Een short break na de zomer om je weer op te laden is zeker aan te bevelen, maar blijf in  de herfst en winter rijden zolang het weer het toelaat. Geniet daarbij van de mooie herfstkleuren, winterlandschappen en de rust op de fietspaden.

Alles wat je energie geeft is goed. 

Luister altijd naar je gevoel. En twijfel je toch over iets, vraag je dan af waar je de meeste energie van krijgt.
Zo blijf je gemotiveerd namelijk om je doelen te behalen. 

Alles wat je energie geeft is goed. Probeer een nieuwe discipline uit. 

 Zelfs als je vastbesloten bent om door het vroege deel van de herfst te rijden, kan het moeilijk zijn om jezelf te motiveren als het seizoen voorbij is. Veel rijders verleggen hun focus onmiddellijk naar volgend seizoen en beginnen vooruit te plannen voor de winter, waarbij ze het hier en nu vergeten.

Waarom zou u geen nieuwe discipline uitproberen om uw motivatie hoog te houden? Mountainbiking of strandracen (https://mtbbeachrace.nl/) wordt steeds populairder. Het is een goede manier om je conditie op peil te houden en geeft u ook de kans om aan uw techniek te werken. Stumpfen in het bos of langs de zee is geweldige manier om van de herfst en winter te genieten en je conditie op peil te houden. 

Samen fietsen

De herfst is ook een goed moment om een wintertraining groep bij elkaar te krijgen. Koude winterritten gaan veel sneller door samen te rijden. Probeer een paar lokale groepsritten uit en kijk welke het beste bij je past. Of je kunt proberen een paar vrienden te verzamelen die normaal niet samen rijden en er een gewoonte van maken.

Hoe fitter je de winter ingaat, hoe beter je eruit komt

Het resultaat is dat hoe fitter je deze eindejaarsvakantie ingaat, hoe fitter je wordt als je goed aan je wintertraining begint. Als je zowel fit als fris bent wanneer je aan je winter begint, verlies je geen maand om weer een behoorlijk niveau van fitheid te krijgen voordat je echt kunt beginnen met het bouwen aan je doelen.

#staysafe.

Good luck!