Je wilt ondanks de dalende temperatuur en de herfst- en winterbuien lekker blijven fietsen. Hierbij wat training tips en wat adviezen om je warm te houden en er toch nog gesoigneerd uit te zien.
Training tips.
Gebruik de koude wintermaanden om korte, intensievere trainingen te doen. Hoe korter een training – niet te kort – , hoe minder aanslag op je weerstand. Vergeet niet eerst op te warmen om blessures te vermijden.
Laat met gladde winterwegen lekker je racefiets staan. Klim op je crosser of MTB om de nodige kilometers te maken. Van de extra weerstand door de profielbanden wordt je alleen maar sterker. De klimmetjes, korte sprintjes, en het vele zitten en staan zorgen voor een ideale intervaltraining.
Ook niet onbelangrijk neem bij je herfst- en wintertochten altijd voldoende voeding mee. Houd rekening met een verbranding van minimaal 30 gram koolhydraten per uur en neem voor de zekerheid een extra energiereep mee. Zorg er ook voor dat je voldoende drinkt onderweg. Je zweet wellicht wat minder dan als het buiten 30 graden is maar je verliest wel (veel) vocht via je (uit)ademing.
Houd je zelf warm.
Ook bij lagere temperaturen kun je jezelf nog steeds behoorlijk in het zweet werken op een zware gravel-trial of de zoveelste helling. Laagjes van kleding over elkaar houden je lichaamstemperatuur onder controle.
Hoe laat je ook vertrekt, wij van wielertochten.nl raden aan om altijd een base layer – ondershirt – te dragen. Dit helpt om je zweet af te voeren om warm te blijven in de herfst en de winter.
Je handen voelen het eerst de kou. Zij zijn dan ook de belangrijkste contactpunten met je fiets. Wanten zijn dan niet de beste optie. Handschoenen met lange vingers zijn in dat geval een goede bescherming tegen het koude weer in de herfst en de winter.
Om je zomeroutfit niet voor Jan Lul te hebben gekocht, kun je deze combineren met armstukken en beenstukken. Als de zon toch begint te schijnen kun je deze eenvoudig uitdoen. Ik vind persoonlijk beenstukken in combi met je korte zomer fietsbroek er gesoigneerder uitzien dan zo’n lange fietsbroek – lees maillot. Doe een licht jasje of windstopper aan om je te beschermen tegen de koude wind. Deze zijn ook makkelijk mee te nemen in je achterzak.
Bescherm je hoofd met een goede muts of hoofdband. Je verliest namelijk veel energie (ongeveer 40 procent!) via je hoofd. Is het nat buiten? Zorg dan voor een waterdicht exemplaar of zet een capuchon op.
Belangrijk is ook om je voeten warm te houden. Je eerste isolatielaag voor je voeten zijn je sokken. Sokken zijn daarom de belangrijkste isolatielaag. Draag in de winter geen zomersokken. Ook geen drie over elkaar! Sokken die je extra warmte geven in de winter zijn sokken met Merino-wol. Merino zorgt voor goede warmte en isolatie en zitten erg lekker.
Nog niet warm genoeg, probeer dan overschoenen. Deze houden de kou buiten. Overschoenen zijn gemaakt van verschillend materiaal, zoals neopreen en verschillende waterdichte en waterbestendige stoffen. Je kunt ook toe covers over je schoenen dragen. Deze houden je tenen extra warm. Winterschoenen is wat ons betreft een brug te ver.
Twijfel je toch over je outfit, beter te veel aan dan te weinig. Of vraag je vrouw.
Veel fietsplezier!