Al vakantieplannen?  Italië misschien? Neem je fietsje mee. Wielertochten.nl heeft 4 prachtige wegen uitgekozen om nooit te vergeten:

Agnello pass

De Colle dell’Agnello, tussen Italië en Frankrijk, is een van de meest fotogenieke beklimmingen. Beide kanten zijn autoluw en kennen magnifieke uitzichten. Bovendien is het een hele prestatie om de col te bedwingen. Een supercol!

De route – zuidkant of noordkant – heeft een gemiddelde stijgingspercentage van 7% met uitschieters naar de 12% die je echt gaat voelen in je kuiten. Gedurende de beklimming geniet je van fabelachtig mooie uitzichten. De eerste zijn relatief makkelijk met stijgingspercentages van rond de 7%. De laatste 10 kilometer – vanaf noord of zuidkant – zijn een stuk zwaarder met % tegen de 12%. Gelukkigen worden de steile pentes met enige regelmaat gebroken door tal van haarspeldbochten. Wie de top bereikt heeft een sublieme prestatie neergezet en een van de mooiste cols bijgeschreven. De Agnello is een col van superlatieven. Er is doorgaans weinig verkeer dus super om naar boven te klimmen.

Colle del Nivolet

Colle del Nivolet is een beklimming in de regio Piëmont, Italië. Hij is 46.4 kilometer lang en overbrugt 2125 hoogtemeters met een gemiddeld stijgingspercentage van 4.6%. De top van de beklimming ligt op 2618 meter hoogte. 

De Colle del Nivolet is een van de mooiste beklimmingen in Europa. De weg vormt de verbinding tussen de regio’s Piëmont en Valle d’Aosta. Hoewel het een col is kun je met de racefiets enkel vanaf het zuiden naar boven. Vanaf de noordkant is het niet te doen gezien de slechte weg en bizarre stijgingspercentages. Het decor van de klim wordt gevormd door het Parco Nazionale Gran Paradiso. De Gran Paradiso is de hoogste berg die zich geheel op Italiaans grondgebied bevindt.

De klim gaat door het Valle dell’Orco. Vanuit Cuorgné, aan het begin van het dal, is het maar liefst 55 kilometer tot de col. De eerste 25 kilometer daarvan zijn vals plat. De weg verbindt de kleine dorpjes met elkaar en het wordt steeds smaller en rustiger naarmate je verder het dal in gaat.

Vanaf het plaatsje Ceresole Reale is het nog 15 kilometer naar de top. Zwoegend tegen variabele percentages biedt het natuurgebied rondom de Gran Paradiso een omgeving die zijn weerga niet kent. Hier is niet meer dan rotsen, watervallen en uitzicht op de eeuwige sneeuw. Na de twee meren, Lago Serrù en Lago Agnel, leg je de laatste 4 kilometer af in eindeloze eenzaamheid. De Nivolet is waarschijnlijk geen klim die je meer dan eens zal doen. Haal er alles uit, deze parel moet je gewoon eens in je leven gedaan hebben.

Orientale Sarda

De SS125, Orientale Sarda is in de loop van de tijd een must geworden voor de tienduizenden cyclisten die elk jaar Sardinië kiezen voor hun vakantie. In 2017 was een deel van deze prachtige route langs de oostkust van Sardinië te zien in de Giro d’Italia. De SS125 is de oude weg die het noorden en het zuiden van Sardinië verbond. Van Palau in het Noorden, via Olbia , naar Cagliari in het Zuiden. 

Beginnend vanuit het noorden , doorkruist het eerste deel, van Palau tot Orosei , alle meest bekende en geliefde toeristische locaties van het eiland, de prachtige Costa Smeralda en prachtige ‘steden’ San Teodoro, Budoni, Siniscola. Voorbij Orosei passeert wordt de beschaving dunner en ruimte overblijft voor de natuur . Natuur waar alleen grazende dieren en de wildste vegetatie de gastheer zijn. Je moet niet gek opkijken als er een koe of ander dier spontaan hallo komt zeggen. De fiets wordt hier het instrument van plezier; bocht na bocht, een snelle mix met de rotsachtige bergkam aan de linkerkant en de leegte aan de rechterkant; de temperatuur daalt een paar graden, we zijn in de bergen, en in de pas bij “Genna Silana” (1008m) is de wind voelbaar. Het uitzicht op de “ Gorroppu Gorge ” is adembenemend.  

Fiets verder richting Tortolì waar haarspeldbochten en krappe bochten elkaar in hoog tempo opvolgen. Van het panorama en het uitzicht op de Golf van Arbatax krijg je een glimlach op je gezicht die de hele vakantie er niet meer afgaat.

Sella Ronda

Midden in de Dolomieten ligt de Sella, een majestueus bergmassief dat het uitzicht in de wijde omgeving domineert. Rondom dit bergplateau ligt een van ’s werelds bekendste fietsroutes: de Sellaronda. De route bestaat uit vier Passo’s: de Passo Campolongo, Passo Gardena, de Passo Sella en de Passo Pordoi. Met zijn 56 kilometer boezemt het de geoefende wielrenner geen angst in, maar het is bovenal een van de mooiste routes die in Europa op een tweewieler kan worden afgelegd.

Je kunt de route fietsen tijdens tijdens de Sellaronda Bike Day. Twee keer per jaar wordt dit gratis evenement georganiseerd (eens in het voorjaar en eens in het najaar), waarbij de weg een dag lang is gesloten voor gemotoriseerd verkeer.

Check ook onze andere vakantie / cols-artikelen.

Veel plezier!