Benen scheren wielrenners

Het fenomeen benen scheren door wielrenners is buiten het peloton een onderwerp dat de gemoederen bezig houdt. Hoe vaak krijg je niet tijdens een verjaardag niet de vraag? Jij fiets toch, scheer jij ook je benen? Om eerlijk te zijn is het antwoord van de Patattencoureur: ‘nee’. Ik rij geen wedstrijden en mijn prestaties zijn dermate laag dat benen scheren geen zin heeft. De Patattencoureur dook in het fenomeen dat ‘benen scheren’ heet, waarover ook online een heleboel zin en onzin is geschreven.

Wie schreven er nog meer over benen scheren?

 

Waarom scheert een wielrenner zijn benen?

Massage

Renners worden na wedstrijden en trainingen uitgebreid gemasseerd. Dit wordt gedaan om de spieren soepel te houden en om aanwezige afvalstoffen zo snel mogelijk te laten afvoeren. Een massage is minder pijnlijk, maar ook gewoon veel effectiever uit te voeren als de benen glad zijn.

Het hoort gewoon zo

Geschoren benen horen bij de etiquette van het (prof-)wielrennen. Een renner met ongeschoren benen wordt meewarig aangekeken door zijn collega’s en geeft blijk van een feit dat hij de koers niet serieus neemt. Een demarrage van een renner met ’tabak op de poten’ zal ongetwijfeld eerder beantwoord worden dan een zonder….

Om er gesoigneerd uit te zien

Bij het complete plaatje van een wielrenner horen geschoren benen. Ingevet met olie zien afgetrainde benen eruit als wapens. Een renner met geschoren benen zal ongetwijfeld meer zelfvertrouwen hebben.

Aerodynamischer

Het is wetenschappelijk aangetoond dat een renner met de geschoren benen minder luchtweerstand heeft. Het feit dat in het peloton de baard opgang doet is nogal opzienbarend.

Valpartijen

Komt een renner ten val dan zijn de wonden makkelijker te verzorgen bij ongeschoren benen. Geen bacteriën aan de haren die in de wond plakken. En minder pijnlijke situaties bij het verwijderen van pleisters en verband.

Hoe ontharen?

Scheren, eerst de tondeuse

Scheer je voor het eerst je benen, gebruik dan eerst een trimmer of tondeuse. Een scheermesje kun je anders immers na elke haal uitspoelen. Scheren met een mesje geeft het gladste resultaat. Doe het rustig aan om snijwondjes te voorkomen. Begin onderaan en beweeg het mesje langzaam naar boven, tegen de haar richting in. Gebruik geen versleten mesjes: met een scherp scheermes snijd je je minder snel. Gebruik scheerschuim of -gel om irritatie te voorkomen. Knieholtes en de achterkant van de bovenbenen kun je door een ander laten doen om geen plekjes over te slaan.

Ontharingscrème

Er is ook ontharingscrème op de markt, zelfs speciaal voor wielrenners.

Epileren door te Waxen/harsen

De eerste keer na de winter kost het meeste tijd. Meld de waxsalon bij het afspraak maken dat het gaat om behaarde mannenbenen. Kost ongeveer een uurtje maar dan ben je er ongeveer een maand vanaf.

Lichtontharing

Een relatief nieuwe techniek is lichtontharing. Een lichtontharingsapparaat maakt gebruik van Intense Pulsed Light (IPL). De pijnloze lichtflitsen die het apparaat afgeeft worden geabsorbeerd door de haarzakjes. Hierdoor worden de haarzakjes in slaap gebracht en zullen ze (uiteindelijk) uitvallen. Dat werkt effectief. Het is wel een duur apparaat.

Bij bol.com hebben ze heel veel verschillende apparaten om te ontharen.

 

Filmpjes over het fenomeen benen scheren door wielrenners

 

Aerondynamischer?

Onderzoekers van Specialized deden in de windtunnel onderzoek naar het effect van geschoren benen. Dit is één onderzoek. Wetenschappelijk bewijs is er nog niet. De resultaten van de onderzoeken lopen behoorlijk uiteen.

Flavio Pascino geeft antwoord

Eindelijk een duidelijk antwoord op de veelgestelde vraag. Waarom scheert een wielrenner zijn benen? Wielrenner Flavio Pasquino geeft de geheimen bloot met een homo erotische kwinkslag.

Baard of geen baard

In dit filmpje wordt in de windtunnel gekeken naar het effect van een baard bij een wielrenner.