Het schoonmaken van een bidon is belangrijk om ervoor te zorgen dat deze veilig en hygiënisch blijft om uit te drinken. Hier zijn de stappen die je kunt volgen om een bidon schoon te maken:

  1. Demonteer de bidon: Haal de dop, tuit, en eventuele andere verwijderbare onderdelen van de bidon.

  2. Spoel de bidon uit: Spoel de bidon grondig uit met warm water om eventuele overgebleven drank of resten te verwijderen.

  3. Reinig de dop en tuit: Was de dop en tuit apart met warm water en afwasmiddel. Gebruik een flessenborstel om eventuele moeilijk bereikbare plekken schoon te maken. Spoel ze grondig af.

  4. Gebruik een flessenborstel: Als je bidon smalle openingen heeft, kan een flessenborstel nuttig zijn om het grondig schoon te maken. Zorg ervoor dat je alle hoeken en gaten bereikt.

  5. Gebruik azijn en baking soda (optioneel): Als je merkt dat er geurtjes in je bidon blijven hangen, kun je een mengsel van azijn en baking soda gebruiken. Vul de bidon met warm water, voeg een paar eetlepels azijn en een theelepel baking soda toe. Laat dit mengsel een uur in de bidon zitten en spoel het grondig uit.

  6. Desinfecteer de bidon: Om bacteriën en kiemen te doden, kun je een verdunde oplossing van water en bleekmiddel gebruiken. Meng 1 eetlepel bleekmiddel per liter water en laat dit mengsel ongeveer 5 minuten in de bidon staan. Spoel daarna grondig met warm water.

  7. Laat alles drogen: Laat zowel de bidon als de dop en tuit volledig drogen voordat je ze weer in elkaar zet. Zet de bidon en deksel open zodat er lucht kan circuleren en eventueel achtergebleven vocht kan verdampen.

  8. Controleer regelmatig: Het is belangrijk om je bidon regelmatig schoon te maken, idealiter na elk gebruik. Dit voorkomt opbouw van bacteriën en geurtjes.

Het schoonmaken van een bidon is niet moeilijk, maar het is belangrijk om het regelmatig te doen om de hygiëne te waarborgen en te zorgen dat je drinkwater veilig blijft.