Als ik binnenloop zit eigenaar Jan van Raas Bikes met vader Hein en buurjongen Bas aan een bakkie en een roze koek. Hein doet wat hand-en-spandiensten en buurjongen Bas heeft net de zijwieltjes van zijn racefiets hardhandig verwijderd.


Raas Bikes in het centrum van Leiden is veel meer dan een wielerspeciaalzaak. De liefde voor de fiets – net als wij van Wielertochten.nl – straalt van de fietsenwinkel af. Jan praat gepassioneerd over zijn initiatieven om de Leidse regio beter op de fietskaart te zetten. Natuurlijk er staan prachtige fietsen van onder andere Trek, BMC en Isaac, maar Raas – niet van Jan Raas – heeft meer in huis.

De wielerspeciaalzaak serveert ook een goed bakkie koffie – geen appeltaart helaas -, organiseert social rides – ‘social Raas’ – en brengt wielerliefhebbers waar mogelijk bij elkaar. Eyecatcher van de fietsenwinkel is een artistieke muurschildering van het Groen Hart van kunstenaar Tim Juffermans van Studio 071. Raas is een mooie combi van een gespecialiseerde wielerzaak en een wielercafé.
In combinatie met de Hardloopwinkel, fietsenwinkel Trappers organiseert Raas Bikes de derde editie van het Bike & Run Demo Festival op Hemelvaartsdag, donderdag 9 mei. Op het festival zijn tientallen fietsenmerken aanwezig en kan je eindeloos fietsen testen van Trek, BMC en Isaac. Ook kun je weer hardloopschoenen testen van de Hardloopwinkel of een e-bike van Trappers. Daarnaast zijn er verschillende clinics die je kunt volgen. Tevens staat er een kidsrun op het programma. Het festival wordt dit jaar gecombineerd met een toertocht georganiseerd door de Leidse Studenten roeivereniging Njord om hun jubileum (150 jaar) te vieren. De festivalsfeer wordt verhoogd door de aanwezigheid van een coffee truck, twee foodtrucks en de tap van de Leidse brouwerij Pronck.

Voor mensen, die (nog) geen fiets- of hardloop liefhebber zijn, belooft het ook een leuke dag te worden.


Lijkt het festival je wat, kom 9 mei gezellig langs op de bult bij wielervereniging Swift in Leiden.