Vol in de remmen, schuin door de bochten en strak door de modder. Op het DEMO festival, zondag 7 mei bij Swift, staan de racefietsen, speed pedelecs en hardloopschoenen klaar om getest te worden. Ook worden er verschillende clinics gegeven in deze buitensporten. 

Sinds vorig jaar kent Leiden het sportieve DEMO festival. De Leidse wielervereniging Swift organiseert op haar terrein in Meerburg samen met drie lokale sportwinkels de tweede editie van dit festival op zondag 7 mei. Op deze dag kun je sportieve en snelle elektrische fietsen testen op het parcours, zowel op het weggedeelte als op het gravel en mountainbike parcours op de Bult.

 Swift slaat voor dit festival de handen ineen met drie Leidse winkels: Raas bikes (Middelweg), de Hardloopwinkel (St. Jorissteeg) en Trappers (Doezastraat). Onder het genot van koffie of een alcoholische versnapering en muziek, kunnen er de hele dag fiets- en hardloopspullen getest worden. En ‘s middags biedt het festival podium aan het WielerOrakel voor een live podcast met wielercommentator Jan Hermsen.

 Populaire buitensporten

Buitensporten als fietsen en hardlopen zijn in coronatijd, toen veel verenigingen en sportclubs dicht moesten, enorm gegroeid. Fietsen en hardlopen kon je gedurende de pandemie veilig blijven doen. Tel daarbij op dat bijna iedereen op jonge leeftijd leert hardlopen en fietsen en een sportievere beoefening ligt dan al snel voor de hand. Maar om goed te wielrennen, mountainbiken en hardlopen is wel wat techniek nodig. Hiervoor worden tijdens het DEMO festival verschillende clinics en demonstraties georganiseerd, zoals een ochtendrit (start: 10:00) en mountainbike clinics.

Ook informeren de ondernemers de bezoekers graag uitgebreid over het materiaal. Er staan ruim 20 leveranciers (o.a. Trek, Isaac, Klever, Hoka en Agu) op de informatiemarkt met racefietsen, gravel- en mountainbikes, speed pedelecs, hardloopschoenen, kleding en gadgets. De focus ligt op het testen van het materiaal, zodat geïnteresseerden een weloverwogen keuze kunnen maken.

 

Muziek, koffie en bier

Voor mensen die (nog) geen fiets- of hardloopliefhebber zijn belooft het ook een leuke dag te worden. Er staat een coffee truck, twee foodtrucks en de tap is van de Leidse brouwerij Pronck. Neem gerust je kinderen mee, die kunnen zich uitleven op het springkussen.

Kijk voor meer informatie over het DEMO festival én om een DEMO fiets te reserveren op: www.raasbikes.cc/demo-festival/.

%d