Een biertje of wijntje op zijn tijd – zeker na het fietsen – moet kunnen. Toch is het belangrijk om in het algemeen na te denken over het gebruik van alcohol, zeker in de Dry January maand.  

Zonder alcohol heb je geen kater meer na een avondje in de kroeg. Dat voelt best lekker. Zeker als je de volgende dag op de fiets stapt.

Minder alcohol drinken is ook goed voor je lichaamsgewicht. Alcohol heeft namelijk een hoog caloriegehalte en toegevoegde suikers.  

Het verminderen van je alcoholconsumptie kan ook je psychische gezondheid verbeteren. Door minder te drinken, kun je je stemmingen beter reguleren, beter slapen en meer energie hebben. 

Te veel alcohol kan ook op de lange termijn leiden tot cognitieve achteruitgang.  Minder alcohol leidt het tot een betere focus en concentratie.

Ten slotte kan minder drinken van alcohol je helpen om meer te genieten van gezonde lifestyle. Door minder alcohol te drinken, kan je meer tijd besteden aan het doen van oefeningen, het eten van gezond voedsel en het socialiseren met vrienden en familie.

Met minder alcohol ga je niet alleen in de Dry January maand katerloos, energievoller én slanker door het leven, ook heb je een lagere bloedsuikerspiegel, bloeddruk en cholesterolgehalte, en versterk je je immuunsysteem. Alcohol verzwakt normaal je immuunsysteem, waardoor je deze weer aansterkt in je alcoholvrije maand. Als je een verkoudheid oploopt, zal je waarschijnlijk merken dat je beter in staat bent om deze af te weren en sneller te herstellen.

Het is belangrijk om in gedachten te houden dat het vermijden van alcohol niet voor iedereen hetzelfde is. Sommige mensen kunnen hun alcoholconsumptie verminderen zonder dat dit hun leven negatief beïnvloedt, terwijl anderen misschien een meer strikte regel moeten opleggen. Stapje voor stapje is het beste.

Als je je zorgen maakt over je alcoholconsumptie, overweeg dan een gesprek met je arts.

Succes!