De Vuelta a España, het traditioneel ‘kleine zusje’ van de Tour en de Giro, is de laatste jaren uitgegroeid tot een immens populaire koers, zowel bij de renners als bij het publiek.  Lang was de ronde onderdeel van politieke en maatschappelijke onrust, maar ook toen overwon altijd weer de sport. Zoals in het geval van Julian Berrendero die door dictator Franco in een concentratiekamp werd opgesloten om, direct na zijn vrijlating, tweemaal de Vuelta te winnen. Of toen Jan Janssen de ronde won, op de dag dat het hele peloton lek reed door de honderden kraaienpoten die Baskische separatisten over de weg hadden uitgestrooid.
Bijna alle grote coureurs zijn in de Vuelta gestart. Makkelijk hadden ook zij het niet, want Spanje was ‘anders’, de wegen beroerd en de koers onvoorspelbaar. Dat ontdekten ook Nederlandse renners die vaak verbijsterd terugkeerden, zoals Martinus Valentijn en Gerrit van de Ruit in de eerste editie in 1935. De band tussen de Spaanse ronde en het Nederlandse wielrennen en publiek wordt steeds inniger. In 2020 start de Vuelta in Utrecht, met ook Den Bosch en Breda als etappeplaatsen. Edwin Winkels (Utrecht, 1962) is schrijver en journalist, sinds 1988 woonachtig in Spanje. Hij volgt het wielrennen sinds hij in 1990 voor de Spaanse krant El Periodico voor het eerst de Tour de France versloeg. Hij is correspondent voor het AD en de NOS, schuift al tien jaar aan bij De Avondetappe om over het Spaanse wielrennen te verhalen en schrijft voor wielerbladen als De Muur en Wielerrevue.

La Vuelta van Edwin Winkels ziet er sowieso schitterend uit. Het is een mooi gebonden uitgave met ‘El Pistolero’, Alberot Contador op de voorzijde. De Vuelta is altijd het kleine zusje geweest van de drie grote rondes. Edwin Winkels geeft de moeizame ontwikkeling van de ronde weer in een mooi boek en tevens een lesje voor en naoorlogse geschiedenis van Spanje. Een aanrader om te lezen tijdens deze nazomerse Vuelta.
Frank van Leeuwen

Recensent, Wielertochten.nl