Sigma Sport biedt met de Aura-serie een ideale metgezel voor de sportieve racefietser en de veeleisende forens. De lampen zijn na de Duitse STvZO nu ook in Nederland wettelijk goedgekeurd en daar het Rai Keurmerk Fietsverlichting verkregen. Sigma biedt een uitgebreide range in fietsverlichting. In dit artikel brengen wij de Blaze en Aura serie onder de aandacht en testten de Aura 80 met Blaze achterlicht.
Blaze achterlicht met geintegreerd remlicht
De sportieve BLAZE heeft ook het RAI Keurmerk Fietsverlichting (RKF) en is uitgerust met twee noviteiten: met dagrijstand en geïntegreerde remlichtfunctie. Een geïntegreerde bewegingssensor herkent het remmen van de fietser en geeft dit aan
met een krachtig lichtsignaal. In de dagrijstand herkent de ‘lichtsensor’ het omgevingslicht en schakelt indien nodig automatische het achterlicht aan. Ideaal bij het rijden door een tunnel of donkere bospaden. Drie heldere LEDs, een lange brandduur en de voordelige prijs maken het kleine en lichte achterlicht BLAZE tot een onmisbare metgezel, vooral voor sportieve fietsers.
Aura fietskoplampen
Ook de serie Aura lampen van Sigma heeft nu het RKF-keurmerk. Naast de gebruiksvrienedelijkheid van deze lampen is dat ze een niet-veblindende lichtbundel hebben die mooi op de weg schijnt en continue brandt. De door ons geteste Aura 80 Lux schijnt wel 90 ver en is ideaal voor de sportieve racefietser of de veeleisende forens. De Aura is er in diverse grootheden. De Aura 30, 35, 45, 60 en 80. De cijfers in de naam staan voor de Lux-sterkte.
De Aura 80 USB |Blaze set bevat de Aura 80 lux koplamp en de het Blaze achterlicht. De forse koplamp heeft een handige aansluiting die je eenvoudig op je stuur kunt monteren. De lamp is fors maar niet te fors om er elegant uit te zien. Het bereik van vol opgeladen koplamp 90 meter en de lamp gaat 15 uur mee. Het achterlicht gaat 7 ur mee, schijnt 500 meter en heeft een brake functie. Rem je dan gaat de lamp feller blazen. De lampjes zijn beide oplaadbaar via USB.
Verschil Lux en Lumen?
De Duitse STvZO wetgeving hanteert als uitgangswaarde Lux. Alle STvZO en RAI Keurmerk Fietsverlichting (RKF) goedgekeurde fietslampen worden in Lux aangeduid. Lux en Lumen beschrijven beide eigenschappen van licht. Lumen gaat over de lichtkracht van een LED en Lux duidt de effectiviteit van het lichtbeeld aan. Met andere woorden: hoeveel licht wordt op 10 meter gemeten op een vastgesteld, verblindingsvrij lichtvlak.