Ik ga op vakantie en neem mee…: Een racefiets. Het is vaak het eerste waar de wielertoerist aan denkt. Als je geen volledig verzorgde wielerpakreisboekt en geen ploegleider is die zorgt dat alles voor je is geregeld moet je tocht echt zelf aan alles denken! Wielertochten.nl zet alle aandachtspunten voor een geslaagde vakantie met fiets op een rijtje. 

Het is elke keer weer een hoop denkwerk om alles bij elkaar te scharrelen om goed voorbereid af te reizen naar een fietsweekend. Niets is vervelender dan er ter plaatse achter te komen dat je je regenjasje bent vergeten of dat vest voor de afdaling van die col. Daarom stelde Wielertochten een checklist samen met daarom de zaken die je echt niet mag vergeten. Heb je nog aanvullingen dan horen wij die graag. Stuur ze op via het onderstaande formulier.

Het allerbelangrijkst:

Paperassen:

 • Paspoort of ID-kaart
 • Inschrijvingsbewijs cyclo/toertocht
 • Plattegrond
 • Contant geld en pinpas

Accessoires:

Kleding:

  2. Verzekering

  Denk aan een goede verzekering en beveiliging van je fiets. Zet je fiets sowieso liefst altijd binnen en op slot om narigheid te voorkomen. Criminelen worden steeds vindingrijker en brutaler om jouw karretje te jatten. 

  Denk aan een goede verzekering voor diefstal en schade. Ben je lid van de NTFU dan valt alleen schade onder de verzekering. Je normale reisverzekering dekt maar een klein deel van de schade door diefstal. Je hebt dan vaak een uitbreiding nodig. Bedenk ook van te voren hoeveel risico je loopt. Soms zijn de kosten zo hoog dat deze niet tegen de mogelijke schade opweegt.  

   

  3. Routes op je vakantiebestemming

  Het is handig en leuk om van te voren routes te verzamelen van het gebied waar je naartoe gaat. Dit voorkomt dat je op je bestemming alleen langs grote wegen rijdt en net dat ene schitterende klimmetje of weggetje langs de rivier mist. Maak bij voorkeur gebruik van routes van ervaren fietsers. Selecteer op afstand en op hoogtemeters en laadt de routes alvast in op je fietscomputer. Geef de routes ook herkenbare namen zodat je tijdens je vakantie makkelijk kunt kiezen.

  Er zijn verschillende programma’s om routes uit te zetten en de kiezen. Komoot en Strava zijn wat ons betreft de handigste platformen. Maar je kunt je op tal van andere websites laten inspireren en de gpx bestanden inladen in bijvoorbeeld Komoot.