Iedereen heeft wel een dierbaar liedje waar hij of zij een (mooie) herinnering aan heeft.

In het boek ‘Zuchten van de ziel’ heeft schrijver Guido Bindels liedjes met hun bijzondere verhalen van bekende en minder bekende Nederlanders gebundeld. Nu we door de coronapandemie veel thuis doorbrengen kan muziek en zijn verhaal ons troosten.

Dit levert een ontroerende verzameling op van mooie liedjes met nog mooiere verhalen die iedereen troost bieden in deze bizarre en verwarrende tijd. Hoogtepunten zijn het gevoelige ‘Angie’ van de Stones om te verdrinken in je eigen verdriet bij een verloren liefde en het bizarre verhaal van Olympisch schansspringer Nykanen die aan lagere wal is geraakt aan de hand van ‘still have not found what I’ am looking for’ van U2.

Ik heb ook zo’n liedje wat mooie herinneringen oproept. Hieronder mijn bijdrage. Ga op zoek naar jouw liedje en het indringende verhaal. Guido Bindels geeft een eerste prachtige aanzet. Veel plezier bij het lezen.

Zomer 1983, Torhout, België.

Van de Werff en ik kwamen op de fiets (?!) het kleine Vlaamse dorpje Torhout ingereden. We hadden niet de hele route vanuit Zoetermeer gefietst, maar de fiets de laatste 15 kilometer van onze reis’ op de kop getikt’ bij een boerderij. Onze duim had ons geholpen de overige kilometers af te leggen vanaf Zoetermeer naar onze jaarlijkse pophoogmis in Torhout, België. Als twee jonge helden kwamen we nonchalant Torhout ingefietst. We werden als popsterren onthaald. Zo voelde dat tenminste. Eén keer per jaar wordt het Vlaamse dorp overspoeld met duizenden  muziekliefhebbers tijdens het muziekfestival Torhout-Werchter. We parkeerden onze fiets in een tuin en gooide ons tentje uit. De eigenaar was not amused maar bond toch in bij zoveel festivalgangers die zijn tuin tot kampeerterrein hadden gepromoveerd.

In de line up dat jaar waren the Simple Minds uit Schotland geprogrammeerd. De new waveband was begin jaren ’80 met albums als Sons and Fascination en New Gold Dream grondlegger van een nieuwe muziek golf die donker, meeslepend en ‘zweverig’ was. Die andere toonaangevende band U2 stond die dag ook on stage.  Simple Minds met frontman Jim Kerr trof het, die zaterdag 2 juli, niet met het weer. Het was bewolkt en chilly voor de tijd van het jaar. Echter bij de eerste iconische akkoorden van ‘Glittering Prize’ kwam de zon door de wolken. Het was magisch de zonnestralen door het wolkendek te zien neerdalen op de duizenden bezoekers. ‘I saw you up on a clear day’ klonk uit de keel van onze Schotse held. Zo helder had ik de wereld op mijn 16e nog nooit gezien.

Ab+