De Tour de France van 2023 is er eentje voor de klimmers en spurters. Er worden zeven sprintetappes en acht bergetappes, waarvan vier aankomsten bergop afgewerkt. Er zijn slechts 22 tijdritkilometers, maar wel 30 beklimmingen van tweede categorie of hoger (tegenover 23 in 2022) en vier aankomsten bergop.

Het parcours oogt op het eerste gezicht niet spectaculair, maar nodigt de favorieten uit om er een spectaculairs koers van te maken, net als vorig jaar. Na een explosieve start in het Baskenland – schrijf Mathieu van der Poel en van Aert maar op – doorkruist deze Tour alle vijf Franse bergketens, hoewel hij zich slechts in een beperkt deel van Frankrijk ophoudt. Usual suspects zijn de Jaizkibel in het Baskenland, de Col du Tourmalet in de Pyreneeën, de Puy de Dome in het Centraal Massief, de Grand Colombier in de Jura, de Joux Plane en Col de la Loze in de Alpen en de Petit Ballon in de Vogezen.

Met zeven vlakke ritten krijgt Mark Cavendish alle kansen om zijn 35ste ritzege te boeken en Eddy Merckx voorbij te steken. De concurrentie met Jasper Philipsen en Jacobsen zal echter groot zijn. In het GC verwacht iedereen een duel tussen Vingegaard en Pogacar. Maar stilletjes hopen wij van Wielertochten.nl op een dark horse.