Wanneer je flinke stukken gaat fietsen is het mogelijk dat je pijntjes krijgt. Zadelpijn, tintelende handen en armen, hongerklop en spierkramp zijn hier voorbeelden van. Hoe kan je die pijntjes voorkomen of in ieder geval verminderen?

Zorg dat je een goed fietsbroekje hebt met zo min mogelijk naden op schurende plekken en een goede zeem. Daarnaast is het ook van groot belang dat je zadel niet te hoog staat, een te hoog zadel kan irritatie van de spieren en huid veroorzaken.

Tintelende handen en armen kunnen ontstaan wanneer je stuur niet goed afgesteld staat, denk er daarom altijd aan een imbussleutel mee te nemen zodat je onderweg het stuur kan afstellen. Tintelingen kunnen ook het gevolg zijn van teveel schokken op je handen, een dik stuurlint en handschoenen met een absorberende laag kunnen hierbij helpen.

Op het moment dat je de man met de hamer tegen komt voel je je behoorlijk beroerd, iedere fietser zal instemmen met de stelling dat hongerklop een verschrikking is. Probeer het te voorkomen door genoeg aan koolhydraten rijk voedsel te eten. Ook tijdens de rit moet je blijven eten, niet teveel, de maag kan 80 gram koolhydraten per uur verwerken. Ook blijven drinken is van groot belang, isotone drank hydrateert u snel. Water is echter ook prima.

Spierkramp ontstaat door een plotselinge samentrekking van de spieren. Dit kan gebeuren wanneer u te veel vocht hebt verloren, overbelasting, kou, slechte doorbloeding of een tekort aan mineralen zoals calcium. Een aantal van deze factoren kunnen voorkomen worden door een goede warming-up.