Het Wielertochten Testteam ging naar Tenerife om dit Canarisch eiland te ontdekken. Conclusie: Je kunt uitstekend wielrennen op Tenerife. Dit schitterende eiland heeft ongekende fietsmogelijkheden en met de El Teide als letterlijk en figuurlijk het hoog(s)te punt.

Vliegen

Als je een beetje slim shopt kun je buiten het hoogseizoen op een voordelige manier op Tenerife verblijven. De vliegtickets zijn dan prima betaalbaar. Klik hier om een voordelig vliegticket naar Tenerife te boeken, bijvoorbeeld met Transavia.

Costa Adeje

Het Testteam verbleef in Costa Adeje op een half uurtje rijden van het vliegveld ‘Tenerife Zuid’. Een uitstekende uitvalsbasis voor het beklimmen van de El Teide. Je zit daar midden in het toeristencentrum dus kun je prima uit eten.

Tip: Als je klaar bent met je fietstocht kun je ’s middags voor echt weinig geld een goed bord pasta bestellen om de voorraden weer aan te vullen!

El Teide

Het beklimmen van de El Teide is meer dan de moeite waard. Vanaf Los Cristianos is de El Teide 45 km lang. Over deze afstand overbrug je 2356 hoogtemeters. Het gemiddelde stijgingspercentage van de klim is bijgevolg 5.2 %. De maximale hellingsgraad is 12 %. Je rijdt door een prachtig landschap met mooie vergezichten. Bovenop de El Teide rij je door de vulcaan. Een surrealistisch schouwspel van zwart lavagesteente tegen een prachtige blauwe lucht. 

Wij vonden de El Teide goed te doen. We heel lang klimmen maar onderweg zijn er dorpjes waar je een prima koffiestop kunt maken. Denk wel aan voldoende water. Want op de El Teide zijn er weinig plekken om je bidon bij te vullen.

Tenerife

Tenerife is het grootste eiland van de Canarische Eilanden, een tot Spanje behorende eilandengroep in de Atlantische Oceaan. Het eiland ligt ongeveer 400 km van de kust van Marokko en de Westelijke Sahara en is met bijna 900.000 mensen het eiland met de meeste inwoners van Spanje. Evenals de buureilanden is het een eiland van vulkanische oorsprong. De grootste vulkaan van het eiland is El Teide, die met 3718 meter meteen de hoogste berg van het grondgebied van Spanje is.

Parador bovenop El Teide

parador-el-teide-tenerifeTenerife is een geliefde bestemming voor profwielrenners door het uistekende stabiele klimaat en de vele hoogtemeters die gemaakt kunnen worden. Vaak wordt als accommodatie gekozen voor Parador de Las Cañadas del Teide bovenop de El Teide. Toppers zoals Annemiek van Vleuten en en Wilco Kelderman zijn daar veelvuldig te vinden.  

Wegen en verkeer

Onze ervaringen met de wegen en het verkeer zijn ronduit positief. De wegen waar wij over gefietst hebben zijn prima. De automobilisten houden echt rekening met je. Er staan ook veel borden waarbij de andere weggebruikers geattendeerd worden een flinke afstand tot de fietsers te behouden. Dat doen ze ook. In het centrum van de badplaatsen is het andere koek. Daar is het echt druk en moet je op de vele rotondes goed opletten. Af en toe een fietspad maar meestal rij je tussen het drukke verkeer.

Fietsroutes Tenerife GPX

Wij fietsten in een week vijf verschillende routes op en rond de El Teide in het Zuid-Westen van Tenerife. We hadden er nog wel 20 kunnen doen zonder ons te vervelen. Klik hier voor GPX routes op Tenerife.

Tip: Fiets huren bij Bikepoint!

Je kunt natuurlijk je eigen fiets meenemen maar dat levert een hoop rompslomp op. Vervoerskosten, fietskoffer, gesleep en kans op beschadiging. Je kunt ook een fiets huren Tenerife bij Bikepoint zoals wij hebben gedaan. De door jou gekozen fiets wordt geleverd in jouw maat op de juiste hoogte en met de juiste pedalen. Lekker makkelijk!

Onze Tenerife ritten op Strava

Een week is te kort…

Wij hebben vijf ritten gemaakt op Tenerife allemaal vanuit Costa Adeje. We hebben daarom de andere kant van het eiland niet kunnen verkennen. Die schijnt meer dan de moeite waard te zijn. Daarom gaan wij graag nog een keer terug en kiezen dan voor een standplaats aan de noordkant.

Tip: Neem een taxi naar de Noordkant van het eiland en fiets dan terug naar je bestemming of huur een auto en laat je afzetten door iemand van je gezelschap die wel een rustdag verdient heeft.