Wij waren al fan van het Duitse merk SIGMA dat met de Rox 12.0 een ijzersterk product neerzette. De komende tijd start SIGMA met een groot offensief waarbij meer dan 45 producten in 12 maanden op de markt worden gebracht. Om te beginnen met de lancering  van de Rox 2.0, Rox 4.0 en Rox 11.1 als nieuwe leden van de Rox familie GPS-fietscomputers.

Sigma breidt het assortiment GPS fietscomputers van de ROX-familie uit met drie nieuwe modellen. Dit is tegelijkertijd het startschot voor het grootste productoffensief in de geschiedenis van het bedrijf. De ROX 2.0, ROX 4.0 en ROX 11.1 EVO ondersteunen met hun veelzijdige functies zowel recreatieve, sportievere als wedstrijdgerichte fietsers bij hun fietstochten, trainingen en wedstrijden. Met precieze, goed afleesbare fietsdata en navigatiefuncties kan de training efficiënt gedaan worden en rijdt de fietser de beste routes. De data-evaluatie vindt plaats via de nieuw ontwikkelde RIDE app, welke per direct gedownload kan worden. “In de afgelopen jaren is de markt voor fietsaccessoires duidelijk veranderd. Er zijn voor ons vele nieuwe technische ontwikkelingen mogelijk geworden welke ons voor nieuwe uitdagingen hebben gesteld”, aldus Thomas Seifert, directeur bij SIGMA. “We hebben van de gelegenheid gebruik gemaakt om het bedrijf fundamenteel anders in te richten en een grote stap in de richting van de toekomst te nemen. Wij van SIGMA worden jonger en internationaler. Op lange termijn willen we het beste merk ter wereld zijn voor fietsaccessoires. Hierbij kunnen we vertrouwen op onze sterke punten,” vult directeur Robin Schendel aan. “Bijna 40 jaar ervaring qua ontwikkeling en gebruik van fietscomputers en verlichting vormen de kern van het merk. Daarbij komen uitmuntende ontwikkelingskwaliteiten, een grote mate aan flexibiliteit en vooral: passie en team-spirit. Op deze basis hebben wij een grote hoeveelheid interessante en concurrende producten ontwikkeld en zijn we sterker dan ooit tevoren.” Het team van specialisten op het gebied van fietsaccessoires heeft in de afgelopen maanden veel werk, energie en passie gestoken in nieuwe innovaties. Het zwaartepunt ligt daarbij op de gebieden fietscomputer, GPS, verlichting, app en E-bike. Het begin wordt gevormd door de nieuwe leden van de ROX GPS-familie.

Test volgt

Wij zijn in afwachting van een test-exemplaren van de nieuwe Rox-modellen. Zodra wij de Rox grondig hebben kunnen testen ziet u hier de link naar de review.

De ROX 2.0 GPS fietscomputer is perfect voor al die recreatieve sporters, die de essentiële voordelen van een GPS fietscomputer gebruiken. Deze aantrekkelijke geprijsde computer meet de basisgegevens zoals snelheid en afstand via het GPS signaal, een snelheidssensor is hierdoor overbodig. De fietscomputer kan worden verbonden met de komoot app op de smartphone zodat de turn-by-turn aanwijzingen direct op het display weergegeven worden, terwijl de smartphone in de zak blijft en recreatieve fietsers zich volledig op het fietsen kunnen concentreren. De fietsdata zijn op het grote display ook onderweg zeer goed afleesbaar. Het bovenste dataveld is met een rode cirkel (Red Circle) omgeven, welke al naar gelang de functie anders acteert en daarmee een innovatie en overzichtelijke weergave van de trainingsdata biedt. gedeeld worden op je favoriete communities als Strava of komoot. Daarnaast kunnen met behulp van de RIDE app met slechts enkele klikken onderweg individuele displayweergaven worden ingesteld. Door verbinding met de RIDE app beschikt de ROX 2.0 over Smart Notification. Het geheugen van de fietscomputer maakt tot maximaal 100 uur dataregistratie mogelijk. De ROX 2.0 is E-bike ready en kan zeer eenvoudig met vele E-bike-systemen zoals bijvoorbeeld dat van Shimano worden gekoppeld. Wanneer het met een compatibel E-bike-systeem is verbonden, dan worden de actuele ondersteuningsstand, de accustatus, licht en andere data op het display weergegeven.

De ROX 4.0 richt zich met meer dan 30 functies op de sportievere fietser die uitgebreider wil trainen. Het grote display is ook tijdens de rit zeer goed afleesbaar. Een speciale “Red Circle” rechtsboven in het display heeft een gekleurde achtergrond en biedt fietsers een innovatieve en interessante weergave van de trainingsgegevens. Turn-by-turn aanwijzingen (* via komoot app) en de koppeling met de E-bike en externe sensoren zoals bijvoorbeeld hartslag- of trapfrequentiesensoren zijn voor de ROX 4.0 een vanzelfsprekendheid. Deze kan met de app op de smartphone worden verbonden en worden Smart Notifications getoond. Via de komoot app op de smartphone worden de turn-by-turn aanwijzingen naar de ROX 4.0 gestuurd. Zo kan de smartphone tijdens de rit heel handig in de zak blijven. Een echt hoogtepunt is de geïntegreerde luchtdruksensor. Met behulp van deze barometrische meting levert deze betrouwbare informatie over de hoogteen stijgings% en maakt daarmee een nauwkeurige registratie van de activiteit mogelijk. Rijdata kunnen altijd via de SIGMA RIDE app worden bekeken, geanalyseerd en gedeeld worden op je favoriete communities als Strava of komoot. Ook de displayweergaven kunnen onderweg met de app snel worden ingesteld en gewijzigd. Het geheugen maakt maximaal 100 uur dataregistratie mogelijk. In combinatie met een extra lange accugebruiksduur van maximaal 25 uur is de ROX 4.0 ook bij langere ritten de ideale metgezel.

Ongeacht of fietsers op jacht zijn naar de beste prestaties tijdens trainingen of wedstrijden, of zich op hun eigen niveau fit willen houden: de ROX 11.1. EVO is de perfecte trainingspartner. Met zijn meer dan 150 functies navigeert en ondersteunt hij betrouwbaar bij de binnen- en buitentraining en sporters kunnen zich helemaal en volledig op hun prestaties concentreren. Barometrische hoogtemeting en basis Track navigatie of turn-by-turn navigatie via de komoot app behoren naast de compatibiliteit met de e-bike, smart trainers en externe sensoren tot de functionaliteit. Turn-by-turn aanwijzingen en ritgegevens zijn op het 1,77 inch grote transmissieve kleurendisplay dankzij het uitmuntende contrast zeer goed afleesbaar. De ROX 11.1 kan op verschillende fietsen gebruikt worden. Daarvoor gebruik fietsers de vooringestelde sportprofielen of maken ze eigen trainingsweergaven met steeds maximaal zes datavelden. Deze kunnen met verschillende kleuren worden geaccentueerd en zorgen zo voor meer overzicht en een nog snellere afleesbaarheid. Met behulp van de Workout (.FIT) functie kunnen trainings-sessies gemakkelijk worden gepland en afgerond. De vijf grote bedieningsknoppen zijn gemakkelijk herkenbaar en kunnen ook met handschoenen aan onder alle weersomstandigheden gemakkelijk worden bediend. Er wordt max. 100 uur aan rijtijd op de fietscomputer opgeslagen. Ritgegevens kunnen zo altijd en bliksemsnel op de ROX 11.1 EVO, op de SIGMA RIDE app of aansluitend op de PC/Laptop/Mac in de SIGMA DATA CENTER software worden opgeroepen. Dat maakt een perfect overzicht mogelijk van de trainingswaarden en voortgang. Uniek is ook het Crash Alert, wanneer er iets mis gaat bij een valpartij, kann door middel van een SMS aan een noodcontact met de GPSlocatie, snel hulp ingeschakeld worden. Zijn sportieve, compacte ontwerp, het innovatieve kleurendisplay, talrijke features en een eenvoudige bediening maken de 55 g lichte ROX 11.1 EVO tot een must have op het fietsstuur.

De RIDE app biedt samen met de nieuwe ROX-modellen een naadloze interactie van fietscomputer, trainingsgegevens en smartphone. Tijdens de rit kunnen altijd de Live trainingsgegevens alsmede de afgelegde route op de kaart worden bekeken. De trainingsweergaven kunnen via de RIDE app ook onderweg intuïtief en snel worden ingesteld en gewijzigd. Na de training verschijnen de trainingsgegevens direct in de app en kunnen deze verder worden geanalyseerd. Belevenissen en successen kunnen ook net zo snel in sociale netwerken zoals bijv. Strava, komoot en TrainingPeaks worden gedeeld als trainingsgegevens en tracks met andere aanbieders gesynchroniseerd kunnen worden. Tracks worden als .GPX-bestand heel flexibel uit andere portalen via de RIDE app geïmporteerd. Eigen SIGMA tracks, welke bijvoorbeeld in de SIGMA DATA CENTER software worden gemaakt, kunnen middels de SIGMA CLOUD in de RIDE app worden gesynchroniseerd.