In de Vuelta van 2023 is wederom een ploegentijdrit opgenomen in het etappeschema. Persoonlijk ben ik daar erg blij mee. Het is een prachtige loodzware discipline waar aerodynamica key is. Kennelijk hebben de Spaanse parcoursbedenkers ook een liefde voor deze prachtige discipline die begon in de Tour van 1927. In de Vuelta van 2022 en in 2019 stond de ploegentijdrit ook op het programma.
Nederlandse ploegen zijn altijd goed geweest om en teamverband te rijden tegen de klok. TI-Raleigh, Nederlandse ploeg geleid door Peter Post, domineerde de ploegentijdrit tussen 1976-1983. Hardrijders als Gerrie Kneteman, Henk Lubberding en Jan Raas vormden de kern van de succesvolle ploeg. De laatste jaren is Jumbo-Visma het te kloppen team. Tempobeulen als Tony Martin, Jos van Emden en Roglic vormden het hart. Daarvoor had de Belgische Quickstep-ploeg met onder andere Nikki Terpstra een aantal jaren de discipline geregeerd.
In 2022 werd de Vuelta geopend met een ploegentijdrit in Utrecht. Het ‘draften’ – in het wiel zitten – is key in een ploegentijdrit waar alles draait om aerodynamica. Het zoeken naar de juiste snelheid waar iedereen – hardrijders en klimmers – aan boord blijft is uiterst lastig hoewel je onderweg wel wat renners mag verliezen, de tijd van de vierde remmer telt immers. Fietsmerken pakken in een ploegentijdrit vaak uit met de nieuwste snufjes op het gebied van aerodynamica. In 2022 startte Ineos met gloednieuwe shining fietsjes – Bolide – van Pinarello.


Jumbo-Visma wordt niet graag herinnerd aan de ploegentijdrit van de Vuelta in 2019. De verwachtingen van Team Jumbo-Visma waren hooggespannen. Het decor was mooi, de omstandigheden waren echter op zijn Spaans, amateuristisch. De Vuelta aspiraties van Roglic en Kruijswijk gingen al vroeg in rook op door een lek plastic kinderbadje – je kent ze vast, licht blauw en €2,99 bij de Action – in een tuin grenzend aan het parcours in kustplaatsje Torrevieja. Het water was op het TT-parcours terecht gekomen. Teams UAE en Jumbo-Visma gingen met hun smalle tubes hierdoor onderuit bij het aansnijden van een bocht. Jumbo-Visma verspeelde met de glijpartij de winst in de ploegentijdrit en een goede klassering.
Wat wordt het in 2023?


Ooit van plan met een groepje vrienden te gaan tijdrijden? Tips voor een succesvolle ploegentijdrit:

  1. Samen trainen. Hoe meer treintjes hoe beter. En gezellig, zeker met een appeltaartje als beloning.
  2. Race / fiets een gelijkmatig tempo. Zo min mogelijk tempoverschillen.
  3. Houd met name ook in de bochten het treintje strak.
  4. Volgorde van je vrienden. Groot naar klein maar verdeel hardrijders ook in je treintje.
  5. Race / fiets een gelijkmatig tempo. Zo min mogelijk tempoverschillen.
  6. Wijs iemand aan als leider. Vaak de beste tijdrijder.
  7. Verken eventueel de route. Scherpte Bochten, hoe staat wind, staat van asfalt etc.
  8. Begin met een diesel als eerste rijder.
    Vamos!

Ab+