Cols Frankrijk : Col d’Eze

De Col d’Eze is een beroemde bergpas in het zuiden van Frankrijk, gelegen net buiten Nice.
De klim naar de top van de Col d’Eze is bijzonder geliefd onder wielrenners en wordt vaak gezien als een van de meest uitdagende beklimmingen van Europa.
De pas staat vooral bekend om zijn veelvuldige deelname aan de etappekoers Parijs-Nice, waar hij vaak de laatste beslissende etappe van de wedstrijd vormde. Zo ook in de editie van 2023 waar Pogacar fietsles gaf. Ook wordt de Col in de Tour de France regelmatig beklommen. In 2024 moet de Col d’Eze in de afsluitende tijdrit beklommen worden.

Met een lengte van 10 kilometer en een gemiddeld stijgingspercentage van 6%, is de Col d’Eze niet voor watjes. Zeker niet met een maximum stijgingspercentage van 165!
De beklimming begint in het dorp Eze, dat aan de voet van de berg ligt. Het eerste deel van de klim is nog vrij gemakkelijk, met een relatief vlakke weg die door beboste heuvels slingert.
Na ongeveer 2 kilometer begint echter de steile stijging naar de top.
Je passeert tijdens de beklimming de stijlvolle dure appartementen van de rich and famous in Zuid – Frankrijk. Maar gelukkig heb je daar geen tijd voor.
De weg wordt smaller en bochtiger, en de benen beginnen langzaam maar zeker steeds zwaarder te worden.
Op ongeveer de helft van de klim wordt het landschap steeds indrukwekkender.
De weg loopt door de bergen, met aan de ene kant een schitterend uitzicht over de Middellandse Zee en aan de andere kant ruige rotspartijen.
Het stijgingspercentage neemt ondertussen gestaag toe, waardoor het steeds moeilijker wordt om het tempo hoog te houden. Het laatste deel van de beklimming is bijzonder zwaar. De weg wordt nog smaller en steiler, en er lijkt geen einde te komen aan de talloze haarspeldbochten.
Het uitzicht blijft indrukwekkend, maar de benen doen steeds meer pijn en het ademen wordt moeilijker.
Maar dan, na bijna anderhalf uur afzien, komt eindelijk de top in zicht. De weg vlakt af en er ontstaat een gevoel van opluchting en trots.
Het uitzicht vanaf de top van de Col d’Eze is onvergetelijk, met een panoramisch zicht op de Middellandse Zee – o.a. Schiereiland Saint-Jean-Cap-Ferrat – en de omliggende bergen.

Klinkt als een ideaal wielertochtje als je toch aan de Mediterranee op vakantie bent.

De Col d’Èze kan overigens vanuit twee kanten worden beklommen. Col d’Èze vanuit Nice is een beklimming van van 9.9 kilometer. Col d’Èze vanuit Villefranche sur Mer is de slingerende beklimming naar de top iets korter, 8.3 kilometer.

Meer cols

Cols Frankrijk : Col d’Eze

Cols Frankrijk : Col d’Eze

Cols Italië : Tre Cime di Lavaredo

Cols Italië : Tre Cime di Lavaredo

Cols Frankrijk : Col du Platzerwasel

Cols Italië : Monte Zoncolan

Cols Spanje : El Angliru

Cols Spanje : El Angliru

Cols Frankrijk : Col de la Madone

Cols Frankrijk : Col de la Madone

Wat zijn de zwaarste beklimmingen van België (COTACOL)?

Wat zijn de zwaarste beklimmingen van België (COTACOL)?

Overzicht klimsites op wielertochten.nl

Overzicht klimsites op wielertochten.nl

Aankomende evenementen