Cols Italië : Tre Cime di Lavaredo

Elke zichzelf respecterende fietser kent de legendarische Italiaanse beklimmingen de Stelvio, Gavia, Mortirolo, Zoncolàn, Passo Giau en de passen van de Sellaronde. Veel van deze monsterlijke beklimmingen maken deel uit van de Giro d’Italia. Dat de Dolomieten een paradijs voor fietsers zijn is dan ook wel zo’n beetje bekend.
Maar de klim rond de Tre Cime di Lavaredo – drie steile rotsachtige bergtoppen – is minder bekend maar misschien nog wel indrukwekkender. Op de grens van de regio’s Trentino-Alto Adige en Veneto ligt deze prachtige rotsformatie met zijn drie gigantische rotsblokken.

Je kan de klim vanaf meedere kanten aanvliegen. Onder andere Vanaf Auronzo di Cadore en Neu Toblauch. Maar je kan ook starten in Cortina d’Ampezzo en dan eerst de Passo Tre Croci meepakken.
Vlak voorbij Misurina op 1756 meter – bergdorpje bij het gelijknamige meer en uitzicht op de monterlijke klim Tre Cime di Lavaredo – begint de eigenlijke klim. Tre Cime di Lavaredo is goed voor 7,2 kilometer trappen tegen een gemiddelde stijging van 7,6%. De laatste 4 kilometer loopt omhoog met uitsluitend dubbele cijfers.

Vanuit het dorpje Misurina gaat de klim na een lang stuk vals plat al snel serieus omhoog te kronkelen.
Dit is de klim naar het bergmeertje Lago di Misurina. Dit is slechts het primi piatti. Weldra volgt het hoofdgrecht.
Na het meertje volgt de afslag naar de Tre Cime, een doodlopende weg van een kleine tien kilometer, waarvan met name de laatste vier kilometer zijn duizelingwekkend, zowel qua uitzicht als wat betreft percentages.
Een 34 achter is geen overbodige luxe. De tocht begint hier heroïsche proporties aan te nemen. Terwijl het asfalt omhoog gaat met vijftien, zestien, zeventien, achttien procent, wordt de omgeving kaler en indrukwekkender.
Het landschap wordt hier steeds dramatischer wat bijdraagt tot het heroïsche karakter. Eenmaal boven op 2373 meter, neem even de tijd – je moet wel na een vreselijke inspanning – om te genieten van het uitzicht op de vele indrukwekkende rotsformaties. Trek daarna wel wat warms aan voor de afdaling richting Dobiacco.

De Tre Cime di Lavaredo col is de laatste jaren regelmatig scherprechter in de Giro, onder andere in 2007,2013. Ook Eddy Merckx kwam in 1968 als eerste boven. Ook in de Giro van 2023 moeten de renners over deze monsterlijke Italiaanse col.
Een loodzware klim, maar met adembenemend uitzicht op de drie iconische rotsblokken. Geniet!

Ab+

Meer cols

Cols Frankrijk : Col d’Eze

Cols Frankrijk : Col d’Eze

Cols Italië : Tre Cime di Lavaredo

Cols Italië : Tre Cime di Lavaredo

Cols Frankrijk : Col du Platzerwasel

Cols Italië : Monte Zoncolan

Cols Spanje : El Angliru

Cols Spanje : El Angliru

Cols Frankrijk : Col de la Madone

Cols Frankrijk : Col de la Madone

Wat zijn de zwaarste beklimmingen van België (COTACOL)?

Wat zijn de zwaarste beklimmingen van België (COTACOL)?

Overzicht klimsites op wielertochten.nl

Overzicht klimsites op wielertochten.nl

Aankomende evenementen