Cols Spanje : El Angliru

Tour de France heeft de Galibier, de Giro de Passo dello Stelvio. Sinds 2002 kent de Vuelta met de Alto de l’Angliru een vergelijkbare heroïsche berg. De Angliru is een bijzondere berg in Spanje (Asturia) om met de fiets te beklimmen. 
Door de Spanjaarden wordt de iconische berg zelf aangeduid als ‘El Olimpo del Ciclismo’. Het is niet zozeer de hoogte of de lengte van de klim, maar de uitzonderlijke stijgingspercentages die ‘La Gamonal’ maken tot een ware ‘angstgegner’. Het is niet zijn  lengte en de hoogte die de Angliru verschrikkelijk maken. Na 12,4 kilometer klimmen bevinden renners zich ‘slechts’ op 1.540 meter hoogte. Het is ook niet het gemiddelde stijgingspercentage, dat met een slordige 10% wel meevalt.
Nee, het venijn zit in de staart… De laatste drie kilometer is een steil oplopend geitenpad, dat begint met een stuk van meer dan 23%. Iedereen die dit overleeft krijgt als ultieme uitdaging nog stukken van 18% en 21% voor de wielen.

De Angliru is bekend van la Vuelta; sinds 1999 wordt de Angliru regelmatig in de Ronde van Spanje opgenomen. In de Vuelata van 2002 werd de Agliru heroïsch. Hagel, regen en mist teisterden de berg én het peloton. Renners gleden uit, vielen bij bosjes om en kwamen nauwelijks omhoog. Ook de volgwagens kwamen stil te staan en konden niet meer verder. Lekke banden konden niet worden verwisseld. Renners reden op hun velgen omhoog. Roberto Heras won de monterlijke etappe. Robert Millar – drie keer tegen het asfalt was geklapt – kneep een meter voor de streep in de remmen kneep om de organisatie demonstratief zijn rugnummer te overhandigen.

Pas zes jaar later durfde de organisatie het weer aan. Alberto Contador heerste in de Vuelta van 2008 en ook op de Angliru. Kenny Elissonde klom in 2013 naar de dagzege. In de Vuelta van 2017 ging de een-na-laatste etappe naar de Angliru. Het werd de allerlaatste bergetappe van de afscheid nemende Alberto Contador. Op majestueuze wijze soleerde hij naar de overwinning. Ook in 2020 werd El Angliru in de Ronde van Spanje aangedaan. Hugh Carthy

Staat de monsterlijke El Angliru op jouw klimlijstje?
Sterkte!

Ab+

Meer cols

Cols Frankrijk : Col d’Eze

Cols Frankrijk : Col d’Eze

Cols Italië : Tre Cime di Lavaredo

Cols Italië : Tre Cime di Lavaredo

Cols Frankrijk : Col du Platzerwasel

Cols Italië : Monte Zoncolan

Cols Spanje : El Angliru

Cols Spanje : El Angliru

Cols Frankrijk : Col de la Madone

Cols Frankrijk : Col de la Madone

Wat zijn de zwaarste beklimmingen van België (COTACOL)?

Wat zijn de zwaarste beklimmingen van België (COTACOL)?

Overzicht klimsites op wielertochten.nl

Overzicht klimsites op wielertochten.nl

Aankomende evenementen