Al een leuke wielertocht uitgekozen op onze site? 

Voor een wielertocht van 100 of 150 kilometer is het belangrijk om voedzaam voedsel te eten dat je energie geeft en je prestaties ondersteunt. Hier zijn enkele suggesties voor wat je zou kunnen eten op de dag van de wielertocht:

Ontbijt:

Havermout met banaan en noten: Havermout is een goede bron van langzaam vrijkomende koolhydraten, terwijl bananen en noten je van extra energie voorzien. Volkorenbrood met pindakaas en honing: Dit geeft je een combinatie van koolhydraten, eiwitten en gezonde vetten – bv zalm, makreel en tonijn – om je energiepeil op te krikken.

Tijdens de rit:

Energierijke snacks zoals energierepen, gedroogd fruit, noten en bananen: Deze leveren snelle energie en zijn handig om mee te nemen. Sportdrank of water met elektrolyten: Houd je gehydrateerd en vul elektrolyten – eten van voedingsmiddelen die rijk zijn aan kalium, natrium, calcium en magnesium, of via dranken die elektrolyten bevatten, zoals sportdranken – aan om spierkrampen te voorkomen. Ik houd altijd aan om per uur wat te eten – energiereep, banaantje, krentebol etc.

Na de rit:

Neem wat je lekker vindt na de rit, een biertje mag best. Maar ook een herstelmaaltijd met eiwitten en koolhydraten: Denk aan een kipfilet met volkorenpasta, tonijn met zoete aardappelen, of een quinoasalade met groenten en bonen. Dit helpt bij het herstellen van spieren en het aanvullen van glycogeenreserves – 500-600 gram aan koolhydraten per dag aanvullen.

Zorg er ook voor dat je voldoende water drinkt gedurende de hele rit om gehydrateerd te blijven. Luister altijd naar je lichaam en pas je voedingsstrategie aan op basis van je eigen behoeften en voorkeuren. 

Check ook onze overige voeding tips en wat te eten op voorbereiding van een wielertocht. Eet ze!