Een leuke tocht gepland uit onze wielerkalender? Naast goed getraind aan de start te verschijnen geven we je hierbij wat eet tips om goed voor de dag te komen.

Het is belangrijk om een paar dagen voor een wielertocht van 100-150 kilometer goed te eten om ervoor te zorgen dat je voldoende energie hebt en je lichaam goed is voorbereid. Hier zijn enkele algemene richtlijnen voor wat je zou kunnen eten:

Koolhydraten: Koolhydraten zijn de belangrijkste brandstof voor duursporten zoals wielrennen. Eet dus voedingsmiddelen met complexe koolhydraten, zoals volkoren granen (zoals bruine rijst, quinoa, volkoren pasta), aardappelen, zoete aardappelen, en volkoren brood.

Eiwitten: Eiwitten helpen bij het herstel en de opbouw van spieren. Goede bronnen van eiwitten zijn mager vlees (kip, kalkoen), vis, eieren, zuivelproducten, peulvruchten en tofu.

Gezonde vetten: Hoewel je voornamelijk koolhydraten nodig hebt voor energie, spelen gezonde vetten ook een rol in je dieet. Denk aan voedingsmiddelen zoals noten, zaden, avocado’s en olijfolie.

Vezels: Zorg ervoor dat je voldoende vezels binnenkrijgt om je spijsvertering gezond te houden. Groenten, fruit, volkoren granen en peulvruchten zijn goede bronnen van vezels.

Hydratatie: Drink voldoende water om gehydrateerd te blijven. Begin een paar dagen voor de tocht extra goed te hydrateren en blijf dat doen tot na de tocht.

Een paar dagen voor de tocht kun je maaltijden plannen die rijk zijn aan koolhydraten, eiwitten en gezonde vetten, zoals een gegrilde kipfilet met quinoa en gestoomde groenten, een omelet met groenten en volkoren toast, of een salade met tonijn, bonen, avocado en olijfolie dressing. Vermijd te veel vezelrijk voedsel de dag voor de tocht, omdat dit spijsverteringsproblemen kan veroorzaken tijdens het fietsen. Experimenteer ook niet met nieuwe voedingsmiddelen, omdat dit tot maagklachten kan leiden. En vergeet niet om goed te rusten en te luisteren naar je lichaam.

Gooi alle bovenstaande tips na de race overboord en beloon jezelf met een Leffe Blond of een lekker stuk appeltaart.

Plezier!