Wat is de ideale trapfrequentie?

De trapfrequentie is het aantal pedaalomwentelingen die je per minuut maakt. De meeste tourfietsers rijden met een trapfrequentie(cadans) onder de 90. De ideale trapfrequentie verschilt per persoon en ligt tussen de 90 en 110 in.

Voordelen hoge trapfrequentie

  • Je benen hoeven minder kracht te leveren, waardoor je benen minder snel gaan verzuren.
  • Minder kans op blessures.
  • De doorbloeding  van de spieren is beter, waardoor je aan- en afvoer van energierijke stoffen, zuurstof en afvalstoffen beter wordt. Hierdoor kun je een inspanning langer volhouden
  • Je kunt sneller accelereren wat bijvoorbeeld handig is bij het sprinten en sneller op gang komen naar een bocht.

De keerzijde is dat je meer zuurstof nodig hebt naarmate je met een hogere trapfrequentie fietst. Dit is goed te trainen. Bergop ligt je trapfrequentie zo’n 10 tot 15 omwentelingen lager. De reden dat de meeste mensen blijven stoempen op een grote versnelling is omdat je in het begin wat kunt ‘stuiteren’, je niet gewend bent dat je hart meer zuurstof vraagt en je snelheid vooral in het begin lager ligt. Maar om sterker te worden is het noodzakelijk om regelmatig te trainen op een hoge trapfrequentie. Ik kan je verzekeren dat je hier de vruchten van gaat plukken, welke hierboven staan genoemd.

Belangrijkste tips

  • De ideale trapfrequentie ligt rond de 100 omwentelingen. Meestal hebben lichtere wielrenners een hogere cadans, omdat fysiek sterkere renners ook meer kracht kunnen leveren.
  • Bouw het langzaam op en rijd niet gelijk een hele training op een hoge trapfrequentie als je dit niet gewend bent.
  • Rijd in de blokjes sowieso boven de 110 omwentelingen. Probeer deze ook af en toe naar de 150 te verhogen. Zorg er wel voor dat je op je techniek blijft letten en niet gaat ‘stuiteren’. Schakel er dan een tandje bij.
  • Let niet op je snelheid, die zal vermoedelijk lager worden naarmate je lichter schakelt. Het gaat om de oefening, niet om de gemiddelde snelheid. Denk eraan dat je hier sterker van wordt.
  • Tel je trapfrequentie tijdens een training 15 seconden en vermenigvuldig die met vier als je geen cadansmeter op je fietscomputer hebt.

 

 

Bastiaan Gruppen

Bastiaan Gruppen

Trainer (ex-prof) van Wielerfit.nl

Wielerfit.nl verzorgt traininsschema’s voor wie wil trainen als een prof en duidelijk merkbare progressie wil boeken.