Erik van Lakerveld, sportjournalist en historicus, beschrijft in zijn boek ‘Wonderwielenaar’ de monsterlijke wielertocht van Pim Kiderlen. Kiderlen is jong, vrolijk, ingenieur in spe, welgesteld en fietslegende van het eerste uur.
In het boek staat de barre fietstocht van 243 kilometer (!) van Rotterdam naar Leeuwarden centraal. Ook schetst hij een beeld van Nederland aan het einde van de 19e eeuw. Hij volbracht zijn tocht op een ‘hoge Bi’, zo’n klassieke fiets waarbij je bijna 2 meter van de grond zit. Deze eerste fietsen werden alleen voor wedstrijden gebruikt.
De fiets werd in die jaren gezien als symbool van de vooruitgang, iets waar veel mensen bang voor waren. Door uitvinding van de stoommachine kwam de industrie op en werden dorpen met elkaar verbonden. Voor sommige mensen ging dit allemaal te snel.
Fietsen werd eind 19e eeuw ook gezien als gevaarlijk en elitair. Het zou slecht zijn voor het lijf en zeker voor je vruchtbaarheid. Ook kostte een fiets in die tijd 150 gulden, iets wat alleen de welgestelden in die tijd konden betalen.
Kiderlen liet zich bij zijn historische tocht vergezellen van jonkheren en baronnen die een beetje konden fietsen en de broodnodige parcourskennis hadden. Naast de tocht naar Leeuwarden deed Kiderlen mee aan wielerwedstrijden in binnen- en buitenland, wat voor enige controverse zorgde.
De monsterlijke tocht maakte een wielerlegende van Pim Kiderlen. Door zijn bijzondere prestatie, maar mede dankzij de ANWB die ‘reclame’ maakte voor de barre tocht in het huisblad ‘de Kampioen’. In Leeuwarden werd Kiderlen enthousiast ontvangen door honderden mensen. De fiets zou uitgroeien tot een typisch Nederlands fenomeen bekend over de hele wereld.
De Wonderwielenaar is een vermakelijk jongensboek voor iedere wielerliefhebber die meer wil weten van de sportgeschiedenis van de fiets. En passant steek je nog wat op over Nederland aan het einde van de 19e eeuw.